open-navfaktor-logo
search
Troškovi života
Redžo Mehić: Očekujemo usklađivanje penzija 15. aprila, penzioneri moraju dobiti neku crkavicu
Penzioneri u Federaciji kojih je trenutno 428.447 očekuju 15. aprila usklađivanje penzija jer su prema riječima njihovih predstavnika troškovi života porasli od prošle godine.
12.03.2021. u 08:31
get url
text
Redžo Mehić
Redžo Mehić

Za sada u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike na čijem čelu je Vesko Drljača šute.

- Mi iz Saveza udruženja penzionera FBiH ćemo učiniti sve moguće napore koje Zakon o PIO-u dozvoljava da se 15. aprila osigura bilo koji procenat za povećanje, odnosno, usklađivanje penzija. Razlog je što su troškovi života, životne namirnice, lijekovi, komunalne usluge, enormno porasli u prošloj godini. Jeste da nije rastao bruto društveni proizvod (BDP) i da je ispod zbog pandemije, ali troškovi su rasli i po tom osnovu penzionerima se mora dati neka crkavica - govori nam Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Podsjeća da prošle godine nije bilo redovnog usklađivanja penzija 15. aprila, kako nalaže Zakon o penzijskom invalidskom osiguranju, zbog tada važećeg Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Usklađivanje je uslijedilo kasnije za nekih 2,8 posto.

- Ove godine usklađivanje mora biti 15. aprila, s primjenom od 1. januara 2021. godine jer nema "koronazakona". Jer ove godine nema vanredne situacije, pa se do sredine aprila u Vladi FBiH trebaju izdogovarati, naći rješenje i kazati za koliko procenata će uskladiti penzije. Prošle godine je bilo usklađivanje 2,8 posto na jedvite jade jer je i lani bio rast BDP-a nizak. A ove godine on je ispod nule od tri do pet posto prema statističkim podacima. Ali mi idemo na stavku u vezi sa troškovima života - rekao nam je Mehić.

Podsjećamo, najniža penzija u Federaciji iznosi 382 KM, i takvih penzionera je najviše.

Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, nije odgovorio na pitanja Faktora da li će biti usklađivanja penzija 15. aprila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.