open-navfaktor-logo
search
INOBiH
Reekshumacije u Gornjoj Kalesiji: U Memićima se otvaraju mezari 53 žrtve
Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, u mezarju u Memićima u Gornjoj Kalesiji počeo je proces reekshumacije 53 ranije ukopane žrtve, a kako bi im se dodali posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni.
16.06.2020. u 14:56
get url
text

Kako je saopćeno iz Instituta za nestale osobe BiH, tokom ove sedmice u Memićima će se svaki dan otkopati najmanje 10 mezara, nakon čega će se reekshumirati posmrtni ostaci žrtava, te im se pridodati dijelovi njihovog skeleta koji su na različitim lokalitetima pronađeni i identificirani u godinama nakon njihovog ukopa.

- Radi se o žrtvama koje su nastradale u periodu od aprila do jula 1992. godine u Zvorniku i okolnim mjestima. Posmrtni ostaci ovih žrtava su pronađeni u masovnim grobnicama Crni vrh i Ramin grob, a neki dijelovi tijela su pronađeni i na pojedinačnim površinskim lokalitetima - navodi se u saopćenju.

FOTO: INOBiH

Reekshumacije i reasocijacije dijelova skeleta na kojima rade antropolozi ICMP rade se pod rukovodstvom Tužilaštva Tuzlanskog kantona, a uz pristanak i prisustvo porodica žrtava koje se reekshumiraju te istražitelja Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

- Jučer i danas su reekshumirani posmrtni ostaci 21 žrtve, a planirano je da se kompletan postupak reekshumacije i reasocijacije posmrtnih ostataka za 53 žrtve okonča do petka - dodaje se u saopćenju INOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.