open-navfaktor-logo
search
STEAM metodologija u KS
Reforma ministrice Hota-Muminović izazvala haos, nastavnici kažu da će se debakl vidjeti u septembru
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović nedavno je najavila da će se od septembra ove školske godine početi sa novim nastavnim planom i programom te se pohvalila i novim reformama od kojih, kako ističu iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, nemaju koristi ni učenici ni nastavnici. 
22.08.2022. u 14:18
get url
text

Među reformama koje je ministrica nedavno najavila navodi se i nova STEAM metodologija koja, prema informacijama sa stranice Bit Alliance, obuhvata učenje pet oblasti: prirodne nauke, informatika, inženjerstvo, umjetnost i matematika. Učenje se odvija na interdisciplinaran način koji ima svoju mjerljivu i jasnu primjenu. Za razliku od obrazovanja koje je podijeljeno na predmete, STEAM edukacija obuhvata rješavanje određenog problema koristeći znanja iz svih navedenih područja.

Prema informacijama koje su nam dali nastavnici u KS, a koje su dobili na edukaciji u junu, nove pripreme nastave prema STEAM metodologiji će se sasvim sigurno raditi u 1. i 5. razredu, dok za ostale razrede ništa nije potvrđeno. Međutim, nastavnici postavljaju pitanje kako će svemu tome pristupiti nastavnici iz škola koje nisu prošle STEAM edukaciju u januaru, ističući da je takvih zaista mnogo.

- Mi očekujemo da će to biti jedan fijasko u septembru. Očekivati da se u potpunosti primjeni u 1. i 5. razredu osnovne škole novi sistem rada, a da se prethodno ljudi educiraju dan, dva, tri prije je izuzetno neozbiljno od onih koji su to pripremali. Punu odgovornost za sve probleme koji će nastati u septembru po ovom pitanju morat će preuzeti Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i novoosnovani Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja – ističe predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, Saudin Sivro.

Shodno činjenici da u 1. u 5. razredu osnovne škole dolazi do izmjena, Sivro ističe da će u ime Sindikata poslati upit Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS da li će te izmjene utjecati na plaću nastavnika.

- Postavit ćemo pitanje kako može biti ista plaća učitelju u 1. i 2. razredu, ako se u 1. razredu sve mijenja? Također, Ministarstvu smo uputili dopis u kojem tražimo da nam dostave sve relevantne dokumente koji se tiču reforme, kako bismo mogli vidjeti do koliko je tu promjena došlo, kada je u pitanju rad učitelja. Smatramo da nastavnici imaju puno pravo ukoliko je toga mnogo, tražiti da im plaće budu veće, i od toga mi kao Sindikat nećemo odstupiti -poručio je Sivro.

Na osnovu iskustava, analiza i preporuka strukovnih udruženja i nastavnika koji rade u KS, iz Sindikata ističu da je trebalo sve vrijeme stremiti ka reduciranju obima obaveznog sadržaja, broja časova, broju predmeta i dat mogućnost da učenici biraju te da bi to bila neka reforma u kojoj bi učenici imali benefit, dok od ove nemaju.

- Kada studioznije pogledamo predloženu reformu možemo shvatiti da su sadržaj, broj časova, broj predmeta isti, udžbenici u pojedinim razredima različiti, nastavnici će biti cjelokupnom situacijom isfrustrirani, slušat ćemo bajke o reformama i dalje, a na terenu ćemo imati samo goru situaciju, jer faktički ništa kvalitetno nećemo dobiti sa početkom ove školske godine - kazao je Sivro za Faktor.

Prema svemu sudeći, STEAM metodologija učenicima ne donosi nikakvo olakšanje i obećani prosperitet, već samo nastavnicima dodatnu, već obimnu, dokumentaciju prilikom pripremanja nastave.

- Tačno je da će to nastavnicima biti dodatno opterećenje za koje niko ne zna hoće li biti rezultata, jer pilotiranje nije urađeno na način kako to struka nalaže. Kao i svaki put kad se provodi neka kvazi reforma, očekujemo da će zbog papirologije fokus nastavnika biti na administraciji, birokraciji, a ne na učenicima - rekao je predsjednik Sindikata.

Prema informaciji koju je objavila ministrica Hota-Muminović nastavnici su realizirali oko 350 STEAM oglednih časova u 22 osnovne škole i 10 gimnazija, te su sakupili oko 1.500 priprema za čas.

- Ova priča o edukacijama, satima, stotinama nastavnika ... te edukacije po hotelima kao što će sada biti u Hotelu Hils, predstavljaju zafrkavanje sa cjelokupnim obrazovnim sistemom. Edukacije trebaju da budu u obrazovnim institucijama, a ne u hotelima, gdje se mogu sastajati političari, održavati neki skupovi, ali redovne stručne edukacije, ne - naglašava Sivro te dodaje da će Sindikat postavit pitanje Ministarstvu, šta će nastavnici koji nemaju pravo na prijevoz a koji odjedanput imaju obavezu da idu na Ildižu u hotel na edukaciju?! 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.