open-navfaktor-logo
search
Oglasili se saopćenjem
Regionalna advokatska komora o izjavi Muriza Memića o Koliću: Napad na slobodnu advokatsku profesiju
Vezano za jučerašnje izjave Muriza Memića koje su prenesene u medijima nakon glavnog pretresa u predmetu Zijad Mutap i drugi koji se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine a koje su odnose na advokata kadriju Kolića iz Sarajeva, jednog od branilaca u tom predmetu, Regionalna advokatska komora Sarajevo ističe da su ovakve izjave atak na Kolića, njegovu funkciju branioca i neovisnu i slobodnu advokatsku profesiju.
06.07.2023. u 16:57
get url
text

- Osuđujemo ovakav vid komunikacije u javnom prostoru i napad na kolegu Kadriju Kolića. Imajući u vidu osnovne principe advokature, dužnosti advokata u pružanju pravne pomoci, nezavisnost advokata u radu, držimo da je nedopustivo da advokati budu izloženi verbalnom napadu učesnika u postupku ili ostečenih lica, samo iz razloga što brane lice koje je optuženo za određeno krivično djelo.

Na advokate se ne smije vršiti pritisak zato što rade svoju časnu dužnost, ne smije im se prijetiti i ne smiju se izlagati medijskom linču, Zakon o advokaturi FBiH osigurava pružanje stručne pravne pomoći fizičkim i pravmm osobama u ostvarivanju i zaštiti njihovih prava.

Advokatura koja je dio pravosuda Bosne i Hercegovine mora djelovati u takvim okolnostima u kojim se postuje kao samostalna i profesionalna djelatnost, bez zastrašivanja i prijetnji prema advokatima zbog bilo kakve radnje koja je izvršena u skladu sa profesionalnim obavezama, standardima i Kodeksom advokatske etike.

Obaveza je svih državnih organa da obezbijede obavljanje advokatske djelatnosti bez bilo kakve vrste pritiska na advokate. Regionalna advokatska komora Sarajevo će insistirati na strogom poštivanju prava advokata koja proizilaze iz Zakona o advokaturi FBiH i preduzimat će zakonom predvidene mjere radi zaštite interesa svojih članova - saopćili su iz Regionalne advokatske komore Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.