open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Regionalni odbor SDA Prijedor: Bošnjaci ne smiju prihvatiti Dodikov scenarij i "općinu Omarska"
Regionalni odbor SDA Bosanska Krajina Prijedor reagirao je na najavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će se uskoro osnovati općina Omarska. Reakciju prenosimo u cijelosti:
22.10.2020. u 14:55
get url
text

- Koristeći predizbornu kampanju Milorad Dodik kao lider SNSD-a uz pomoć koalicionih partnera (među kojima su, između ostalog, i njihovi bošnjački koalicioni partneri iz Pokreta za Prijedor), želi osnovati općinu Omarska, kao zasebnu administrativnu cjelinu, a sve u cilju kontrole nad budućim izbornim procesima, što bi umanjilo utjecaj bošnjačkog glasa u lokalnim skupštinama.

Naime, unutar plana za formiranje općine Omarska obuhvatio bi se i veliki dio mjesnih zajednica, Kevljani i Kamičani sa isključivo bošnjačkom većinom, zbog čega imamo dovoljno veliku zastupljenost u Skupštini Grada Prijedora. Sa ovim bi se sveli na jednog ili nijednog zastupnika.

Mi Bošnjaci taj i takav Dodikov scenarij ne smijemo prihvatiti. Ono što je bitno da se udružimo i da kroz izbore dobijemo najveću do sada podršku, kako bismo mogli u Skupštini Grada odlučivati o daljnjim koracima protiv podjele i cijepanja bošnjačkog naroda. Nakon toga možemo kroz peticije tražiti svoja prava da nastavimo živjeti nepodijeljeni na ovom području.

Po mantri "Divide et impera", što u prijevodu znači "Zavadi pa vladaj", a u našem slučaju je "podijeli pa vladaj", predstavlja i mantru kojom Dodik uništava koalicione partnere DNS i SP na manje političke subjekte. Da bi se oduprli ovakvoj kampanji, svi Bošnjaci prijedorske regije, ali i cijelog RS-a moraju izići na predstojeće Izbore 2020 i glasati. Svojim glasom će stvoriti uvjete za daljnju borbu za dvije godine i rušenju ovakvog režima u kojem nema mjesta za nas Bošnjake - navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Regionalnog Odbora SDA Bosanska Krajina Prijedor Nedžad Bešić. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.