open-navfaktor-logo
search
Krov za 47 osoba
Regionalni stambeni program: Novi stanovi za 20 porodica u općini Kakanj
Useljavanjem u nove stambene jedinice u novoizgrađenom stambenom objektu u općini Kakanj, izgrađenom u okviru realizacije Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini,osigurana su trajna i održiva stambena riješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za dvadeset porodica, odnosno 47 korisnika, raseljenih osoba i izbjeglica koji žive na području općine Kakanj.
23.08.2020. u 09:37
get url
text

Svečanost povodom dodjele ključeva stanarima koji useljavaju u nove stambene jedinice bit će upriličena u ponedjeljak, 24. augusta ispred novoizgrađenog objekta u općini Kakanj.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu čija vrijednost u Bosni i Hercegovini iznosi 75 miliona eura - do kraja trajanja programa u junu 2022. godine bit će osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike.

Do sada je završeno oko 1.700 stambenih jedinica od kojih više od 1.100 kuća i 532 stana. Završetak obnove i izgradnje preostalih 1.500 stambenih jedinica predviđen je u naredne dvije godine. Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa četiri zemlje regije (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora). Multidonatorski fond Regionalnog stambenog programa čine Evropska unija sa učešćem oko 450 miliona, te SAD, Itallija, Njemačka, Norveška, Švicarska, Danska, Turska i druge zemlje donatori uz podršku UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Na prostoru Federacije BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je nadležno za implementaciju Regionalnog stambenog programa putem Jedinicu za implementaciju PIU FBiH. Objekat je izgrađen u okviru podprojekta BiH3. Ukupna vrijednost investicije za ovaj objekat je 894.284,73 KM.

Na području Federacije BiH, u toku je izvođenje radova na izgradnji stambenih objekata u općinama Domaljevac Šamac (devet stanova), Sapna (devet stanova) i Vareš (devet stanova), a očekuje se uvođenje u posao za izvođenje radova u općinama Gornji Vakuf (devet stanova), Donji Vakuf (devet stanova) i Goražde (20 stanova).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.