open-navfaktor-logo
search
O spaljivanju Kur'ana
Reis Kavazović: Ako se mržnja prema muslimanima u Evropi ne zaustavi, posljedice će biti tragične
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović povodom ponovnog organiziranog spaljivanja Kur'ana u Švedskoj, što su dopustile vlasti te zemlje, poručio je da sloboda govora nije apsolutno pravo.
30.06.2023. u 14:05
get url
text

VEZANI TEKST - Provokacija pod policijskom zaštitom: Ispred džamije u Stockholmu spaljen Kur'an

- U Švedskoj su ponovo vlasti dopustile organizirano spaljivanje Kur’an-i Kerima. Sloboda govora nije apsolutno pravo i može biti podvrgnuta ograničenjima, posebno kada se koristi za širenje mržnje ili nanošenje štete drugima. Ta sloboda trebala bi se koristiti za promicanje tolerancije, uvažavanje različitosti i poticanje napretka, a ne za širenje mržnje ili poticanje nasilja.

Spaljivanje knjiga u evropskim zemljama, ipak, nije nova pojava. Nigdje se tako masovno nisu spaljivale knjige kao na ovom kontinentu. Događalo se to u Španiji pred inkviziciju, u Njemačkoj pred holokaust nad Jevrejima, u Sarajevu u osvit genocida nad muslimanima. Pitamo se jesu li na redu muslimani u Skandinaviji. Ako se ova mržnja prema muslimanima u Evropi ne zaustavi, vjerujem da će posljedice biti tragične. Masovni zločini u Evropi su dio njenog nasljeđa, oni i nastaju na ovaj način, spaljivanjem knjiga, kao uvertira za spaljivanje ljudi - poručio je reis Kavazović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.