open-navfaktor-logo
search
Podrška natalitetu
Reis Kavazović darovao porodicu Delić iz Novog Travnika za rođenje šestog djeteta
Mina
22.03.2024. u 10:50
get url
text
FOTO: Mina
FOTO: Mina
FOTO: Mina
Voditelj Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Safija Malkić posjetila je porodicu Mesuda i Erme Delić u Novom Travniku i uručila poklon reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića povodom rođenja šestog djeteta u njihovoj porodici, dječaka Imrana.
Malkić je naglasila da je ova posjeta nastavak projekta darivanja novorođenih beba poklonom reisu-l-uleme, s ciljem podsticanja nataliteta.
- Koristimo priliku da u ovim mubarek danima mjeseca ramazana učvršćujemo veze, širimo radost i iskazujemo pažnju drugima, posebno najmlađima. Danas smo posjetom porodici Delić još jednom osvjedočili snagu porodice, slogu i ljepotu porodičnog života. Ovim činom Islamska zajednica ima za cilj pružiti podršku i podsticaj nataliteta, a poklonom reisu-l-uleme obradovati višečlane porodice, ali i poslati poruku našim džematlijama - da je snaga u porodici i zajednici - kazala je Malkić.
FOTO: Mina
Mesud Delić džematlija je džemata Trenica, zaseok Potočani, na području Novog Travnika. On i njegova supruga imaju tri dječaka: Fatmira, Hamdiju i Imrana i tri djevojčice: Fatu, Merjemu i Šeherzadu. Oboje su nezaposleni, žive od poljoprivrede, uzgoja stoke i prodaje mlijeka, te na taj način prehranjuju porodicu.
Darivanju porodice Delić prisustvovali su imam džemata Trenica Nermin ef. Čakić i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Novi Travnik.
Imam džemata Trenica Nermin ef. Čakić je kazao da je porodica Delić najbrojnija u džematu.
- Njihovo šestero djece su ukras našeg džemata i Medžlisa. Ovaj znak pažnje i podrška ovoj porodici znači mnogo svima nama, jer nam ukazuje na značaj zajedništva i jedinstva - kazao je Čakić.
FOTO: Mina
Fata Hajrić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Novi Travnik, istakla je kako je porodica Delić primjer čestitosti i zdrave porodice.
- U Kur'anu se kaže da Allah, dž. š., daje mušku djecu kome hoće, a žensku kome hoće, a koga hoće bez potomstva ostavlja... Allah, dž. š., je obradovao Mesuda i Emru sa šestero djece koju odgajaju tradicionalno i uče životu na halal način - kazala je Hajrić.
Stručna saradnica Ureda za društvenu brigu Amela Brdar porodici Delić uručila je prehrambene i higijenske ramazanske pakete.
Poklon reisu-luleme Huseina ef. Kavazovića dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više, a žive na području entiteta RS, odnosno šesto dijete, sedmo ili više, a žive na području entiteta FBiH. Riječ je o podršci porodici i promociji nataliteta, a ova aktivnost Odjela za brak i porodicu finansira se iz Fonda Bejtu-l-mal.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.