open-navfaktor-logo
search
Susret u Sarajevu
Reis Kavazović i Safet Zec razgovarali o Srebrenici i Počitelju
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović danas je u svom kabinetu primio slavnog bosanskohercegovačkog slikara Safeta Zeca.
23.10.2020. u 15:31
get url
text

Tema razgovora bila su dva bh. grada - Srebrenica i Počitelj. Reisu-l-ulema se ovom prilikom Zecu zahvalio na njegovoj postavci u Srebrenici u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Poseban fokus posvećen je Počitelju, gradu-dragulju naše zemlje, koji je prepušten nebrizi i propadanju, naročito počiteljska kula, medresa i hamam. Slavni slikar izrazio je spremnost da se, budući da među zapuštenim objektima ima i onih sakralnih, zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH angažira na pokretanju aktivnosti na očuvanju Počitelja kao izuzetno vrijedne, unikatne kulturne baštine, te na mobiliziranju nadležnih državnih institucija da tom gradu posvete potrebnu pažnju.

Na kraju razgovora Safet Zec je reisu-l-ulemi poklonio i svoju sliku počiteljske medrese kako bi ga, kako je rekao, "podsjećala na žalosno stanje u kome se taj dragocjeni objekat trenutno nalazi".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.