open-navfaktor-logo
search
Apel i podrška
Reis Kavazović o situaciji s COVID-19 u Sandžaku: Pokažimo jedinstvo, bratstvo i humanost
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović uputio je danas apel svim muslimanima i građanima Sandžaka, a posebno članovima Islamske zajednice da se pridržavaju svih mjera zaštite od širenja koronavirusa.
29.06.2020. u 13:56
get url
text

Pozvao je nadležne državne organe u Srbiji i lokalne vlasti da pokažu odgovornost za svoje građane i da zanemare sve razlike i podjele.

- Ovo je vrijeme da pokažemo svoje jedinstvo, bratstvo i humanost među svim građanima, a pripadnicima Zajednice posebno - kaže se u apelu.

Reisu-l-ulema je pozvao i nadležne organe u Bosni i Hercegovini da, i pored svih izazova s kojima se i naša zemlja suočava, ipak nađu načina da pomognu građanima Novog Pazara i drugih sandžačkih općina koje se trenutno nalaze u posebno teškom stanju.

Posebno je apelovao na ljekarska udruženja da pokažu solidarnost i pomognu svojim kolegama u Novom Pazaru, s obzirom na to da je evidentan nedostatak stručnog ljekarskog kadra.

Također je pozvao sve ljude, a posebno pripadnike Islamske zajednice u domovini, domovinskim zemljama i dijspori da pokažu solidarnost sa građanima Sandžaka u ovim teškim trenucima.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će u skladu sa svojim mogućnostima pružiti pomoć Mešihatu IZ u Srbiji i građanima Novog Pazara.

Već danas je u Novi Pazar iz nadležne uprave Rijaseta poslana pošiljka sa zaštitnim odijelima i maskama, a u petak će u svim džamijama na području IZBiH biti organizovana i sergija.

Reisu-l-ulema i nadležne uprave će i dalje biti u kontaktu sa predstavnicima Islamske zajednice u Srbiji, kako bi se pratila situacija i organizovao adekvatan odgovor na krizu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.