open-navfaktor-logo
search
Islamska zajednica
Reis Kavazović sredstva od bajramskog prijema poklonio Biblioteci za slijepa i slabovidna lica
Tradicionalni bajramski prijem za zvanice, koji organizira reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, neće biti održan ove godine, a sredstva koja bi bila utrošena za ove namjene donirana su Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u Sarajevu.
17.04.2023. u 13:46
get url
text

Ovim povodom danas je Biblioteku posjetio rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice Ibrahim ef. Malanović, koji je sredstava uručio radnicima ove jedinstvene ustanove koja slijepim i slabovidnim osobama svih uzrasta osigurava i pozajmljuje bibliotečku građu neophodnu u svakodnevnom životu, stručnom usavršavanju, profesionalnom radu i društvenom angažmanu.

- Stari je običaj da, kada se obavi bajram-namaz, velikodostojnici iz političkog, javnog, kulturnog života, kao i običan svijet, dolaze kod reisul-uleme i čestitaju mu Bajram. Mi smo ranije pripremali čestitanje i prijem. Ove godine reisul-ulema je odlučio da će biti čestitanje, ali da neće biti prijema. Imajući u vidu ekonomsku situaciju u našoj zemlji, reisu-l-ulema je odlučio da sredstva predviđena za prijem donira ovoj biblioteci - izjavio je Malanović.

Uz novčana sredstva, uposlenicima Biblioteke su uručeni i paketi.

- Ovo je posebno vrijeme, vrijeme ramazana, kada trebamo biti blizu jedni drugih, i naravno kada trebamo imati poseban osjećaj za one koji su u stanju potrebe. To nas vjera duži - naglasio je Malanović.

Kako su istaknuli iz Biblioteke, ova donacija im je vrlo značajna.

- Donacija nam je jako vrijedna, posebno u vrijeme kada radnici Biblioteke već tri mjeseca nemaju platu zbog nebrige države. Moram naglasiti da je osnivač ovoj biblioteci Republika Bosna i Hercegovina, a osnivačka prava država Bosna i Hercegovina još nikad nije preuzela. Iz tog razloga jesmo u prilici da čekamo platu po nekoliko mjeseci dok se ne usvoje budžeti, i onda gdje stane država pojavi se reisul-ulema, odnosno Islamska zajednica - izjavio je direktor Biblioteke Sakib Pleh, podsjetivši da je Islamska zajednica i ranije brinula i ovoj ustanovi.

Direktor Pleh je uručio i Zahvalnicu za reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića.

Prilikom ove posjete, iz Islamske zajednice su apelirali na državne institucije da povedu računa o ovakvim ustanovama, koje su od značaja za društvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.