open-navfaktor-logo
search
Godišnjica Udruženja ilmijje
Reis Kavazović: Ulema mora ostati van političkih igara, ostati sa narodom
Svečanom akademijom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je obilježena 108. godišnjica Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH).
28.09.2020. u 22:17
get url
text

Obraćajući se prisutnim gostima, imamima, predstavnicima institucija IZ-a, te predstavnicima društvenog i političkog života naše zemlje, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić podsjetio kako je ovo udruženje ilmijje kontinuirano djelovalo u skladu sa misijom naznačenom pri njegovom osnivanju.

U tom kontekstu posebno je izdvojio brigu za statusna pitanja imama, jačanje imamske uloge u društvu i izdavaštvo.

- Uspjeli smo izraditi socijalnu kartu imama, te uz podršku reisu-l-uleme i Ureda za društvenu brigu finansijski pomoći penzionisane imame koji primaju najniže penzije - naveo je Hadžić.

Osvrnuo se i na izazove prisutne tokom imamskog poziva. Važno je da oni koji preuzmu ulogu predvodnika sačuvaju razboritost u teškim vremenima, a kao primjer takve razboritosti naveo je imamsko djelovanje tokom pandemije korona virusa.

- Kao predsjednik Udruženja ilmijje ponosan sam na angažman imama u vremenu pandemije. U ovim teškim vremenima, vaši postupci su svjetlo u mraku, onako kako su bili i u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu  - poručio je ef. Hadžić.

Ovom prilikom Damir ef. Peštalić i Enver ef. Husnić uručili su poklone i priznanja imamima koji su penzionisani između 107. i 108. godišnjice Udruženja ilmijje. Plaketa "Prijatelj uleme" posthumno je dodijeljena dr. Salki Bukvareviću koji je obnašao funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH. Plaketu je primio njegov sin Bekir Bukvarević.

Prisutnima se obratio i reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović, koji je izrazio zadovoljstvo zbog kontinuiteta obilježavanja ovog datuma.

- Ilmijja je priča svih nas, priča o našoj ulemi, o ljudima koji su ostavljali svoj trag u različitim vremenima, teškim i bremenitim – rekao je reisu-l-ulema.

Naglasio je kako imami imaju razloga biti ponosni na svoje prethodnike, te časno koračati njihovim putem jer je riječ o velikim ljudima koji su vodili narod, nosili teret vremena i ispisali časne stranice naše zajednice. Osvrnuo se i na imame koji zaslužuju posebnu pažnju.

- Posebno moramo voditi računa o dvije kategorije imama - imamima u RS-u pomoći da tamo ostanu i ustraju u svojoj misiji, te na svaki mogući način pomoći imamima penzionerima - naglasio je.

Ukazao je i na izazove vremena u kojem se nalazimo i obaveze koje ono postavlja pred imame, a to je obaveza stručnog usavršavanja, međusobna brige i čuvanja jedinstva Zajednice.

- Svako vrijeme ima svoje izazove. Moramo biti oprezni, biti zajedno i opominjati koliko je važno sačuvati jedinstvo naroda. Ulema mora ostati van političkih igara, ostati sa narodom, biti glas naroda i pozivati jedinstvu - zaključio je reisu-l-ulema.

Svečana akademija je završena dovom koju je proučio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić.

U okviru obilježavanja 108. godišnjice Ilmijje danas je u Studentskom centru IZBiH održan i naučni skup "20 godina Novog muallima i 110 godina Muallima", tokom kojeg su univerzitetski profesori, službenici Islamske zajednice u BiH, te eminentni intelektualci govorili o značaju ovog časopisa u razvoju intelektualne misli muslimana.

Tokom njihovih izlaganja tematizirane su znanstvene oblasti zastupljene u Muallimu i Novom muallimu, od pedagodije, preko proučavanja tradicije, filozofije i književnosti, do tema koje se tiču praktičnih dimenzija imamskog poziva.

Hatma-dova pred dušu imama šehida poklonjena je nakon-akšam-namaza u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese, a dovu je proučio zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH i muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković.

Ovom je prilikom reisu-l-ulema svečano otvorio obnovljeno Spomen-obilježje imamima šehidima koje se nalazi na ovom mjestu, a koje sadrži imena poginulih imama tokom agresije na BiH, njihove biografske detalje, prezentaciju filma o imamima šehidima i imamima logorašima, te promo-video Udruženja Ilmijje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.