open-navfaktor-logo
search
Džamija u Jusićima
Reis Kavazović: Vaša predanost i hrabrost je kao svjetlo ovoga vremena
U ovom mjestu, čiji su se stanovnici među prvima nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu organizirano vratili svojim kućama, reisu-l-ulema je vakufom Islamske zajednice proglasio danas svečano otvorenu džamiju
17.07.2022. u 11:02
get url
text

- Mi možda jesmo brojčano mali narod, ali iza ovoga naroda ne postoje mrlje na obrazima, izjavio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u Jusićima kod Zvornika.

U ovom mjestu, čiji su se stanovnici među prvima nakon agresije na BiH organizirano vratili svojim kućama, reisu-l-ulema je vakufom Islamske zajednice proglasio danas svečano otvorenu džamiju.

- Evropa u kojoj živimo i vrijednosti koje živimo jeste tlo na kojem smo stoljećima zajedno s drugima, gradili zemlju i slogu. Vjerovatno u Evropi nema manjeg naroda čiji je obraz čist kao što je čist obraz Bošnjaka, poručio je reisu-l-ulema.

Istakao je da naselje Jusići kazuje o hrabrosti, prkosu, odvažnosti i odlučnosti našeg naroda da posvjedoči da je "zemlja ispod naših nogu bosanska zemlja, s koje su se i naši preci obraćali Dragom Bogu".

- Ovaj skup je svjedočanstvo onoga što su naši preci oduvijek znali i što su svojom odlučnošću i ustrajnošću čuvali. Čuvali su svoj toprak i onda kada su iz njega morali odlaziti, noseći ga u srcu i svijesti. Želio sam danas još jednom doći, a bio sam s vama kada ste se vraćali, kazao je reisu-l-ulema.

Govoreći o važnosti ovog momenta, reisu-l-ulema je naglasio da se ponovo nalazimo pred izazovima, kao i 1996. godine, kada su se mještani Jusića odlučili vratiti na svoja ognjišta i time dati svoj doprinos u borbi za dobro naroda i domovine.

- Ovo mjesto je pokazalo da nema prepreke koju Bošnjaci nisu spremni savladati da bi očuvali svoj toprak i da bi, kao i ovdje u Jusićima, uvijek znali ko smo i šta smo i zbog čega jesmo tu gdje jesmo, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Dodao je da su Bosnu i Hercegovinu Bošnjaci uvijek znali graditi sa svojim komšijama, i uvijek su ih doživljavali kao sebi bliske.

- Znamo i to da su iza nas duboke rane, nažalost, i od naših komšija. Bez obzira na sve, ovaj dan potvrđuje našu odlučnost da ćemo nastaviti istim putem kojim su išli naši djedovi i pradjedovi stotinama godina, kazao je Kavazović.

Prisutnima se danas obratio i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović koji je naglasio da u Jusićima žive muslimani Bošnjaci, čestiti ljudi koji se bore za svoje vrijednosti, vjeru i domovinu.

- Vaša predanost i hrabrost je kao svjetlo ovoga vremena. Zato nam je drago da je danas ovdje veliki broj onih koji su došli da vas podrže. Posebno nam je dragocjeno da je ovdje s nama danas naš uvaženi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. On je danima bio s vama u teškim poglavljima naše povijesti. Borio se zajedno s vama, bodrio vas i bio u vašim redovima, kazao je muftija Fazlović te istakao smjelost, predanost i nesebičnost onih koji su gradili ovu džamiju.

{$galerijaFotografija}

Brojnim džematlijama i gostima obratili su se i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, hafiz Izet ef. Salkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik, imam džemata Jusići Haris ef. Pašić i predsjednik Građevinskog odbora Murat Latifović.

Ovom prilikom pročitana su imena 84 vakifa te su najistaknutijima među njima uručene vakufname.

Tokom agresije na BiH samo u jednom danu srpski zločinci su ubili 50 nevinih stanovnika ovoga mjesta, a mještani Jusića ističu da ne zaboravljaju svoje šehide te da među njima ima i "Zlatnih ljiljana", komandanata, hrabrih i neustrašivih boraca, čestitih majki i vrijednih porodica.

AA-20220716-28435560-28435552-POVRATNICKO_MJESTO_REIS_KAVAZOVIC_OTVORIO_DZAMIJU_U_JUSICIMA_KOD_ZVORNIKA.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.