open-navfaktor-logo
search
Natalitet
Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović darivao sedmo dijete porodice Selman iz Bosanskog Petrovca
Glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Petrovac Mirzet ef. Spahić i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Vanesa Hodžić - Hromadžić sa svojim saradnicima, posjetili su porodicu Selman u džematu Rašinovac, te uručili poklon reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH u iznosu od 500 KM povodom rođenja sedmog djeteta, njihove kćerke Amine.  
20.04.2020. u 09:17
get url
text

Odjel za brak i porodicu Islamske zajednice u BiH na čelu sa dr. Safijom Malkić započeli su ovu lijepu praksu kao znak zahvalnosti roditeljima što se odlučuju na brojniju porodicu, ali i kao promociju pozitivnih trendova u kontekstu natalitetne politike. Praksa da reisu-l-ulema daruje šesto i svako naredno dijete u porodici je aktuelna nekoliko posljednjih godina.

Zbog trenutne situacije sa pandemijom koronavirusa, reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović i dr. Safija Malkić nisu bili u prilici poklon uručiti lično, pa su stoga tu čast prepustili glavnom imamu i koordinatorici za brak i porodicu, saopćilo je Muftijstvo bihaćko.

Mirzet-ef. je prenio posebne selame reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića i dovu roditeljima i djeci za bereket, sreću, zdravlje i svako dobro u njihovom daljnjem životu. Efendija Spahić, koji je i sam otac šestoro djece, ističe kako je ovo postao sve rjeđi primjer odnosa naspram broja djece.

- Danas ljudi uglavnom iz sebi poznatih razloga ograničavaju broj djece i pri tome možda nesvjesno uskraćuju sebi veliku blagodat i berićet kojeg Bog spušta na porodicu koja ima više djece - navodi.

Koordinatorica odjela za brak i porodicu Vanesa Hodžić - Hromadžić je istakla da je posebno počašćena što je sa glavnim imamom i svojim saradnicama u ime reisu-l-uleme i šefice ureda za brak i porodicu u posjeti ovoj divnoj porodici.

- Veliko je zadovoljstvo kada dođete među ovakve ljude i kada osjetite radost zbog novog života i brojne porodice. U radu pri odjelu za brak i porodicu nisam srela niti jedan slučaj u kojem je porodica počašćena sa brojnim potomstvom da je neko nezadovoljan ili da ne osjeća sreću zbog velike porodice. Bog daje sa djecom i nafaku i zadovoljstvo, a to sam se uvjerila posjetivši ovu porodicu - zaključiča je Hodžić - Hromadžić.

Ferid i Merisa Selman, ponosni roditelji sedmoro djece, su zahvalni reisu-l-ulemi i Islamskoj zajednici koja makar i na ovako simboličan način prikazuje pozitivne primjere našeg društva. Iako bi njihova sreća bila potpuna posjetom reisu-l-uleme, njihova zahvalnost i veliko poštovanje nije izostalo ni prema izaslanicima reisu-l-uleme.

- Jedina javna ličnost koja mi je ukazala poštovanje zbog čina rađanja moga sedmog djeteta je naš uvaženi reisu-l-ulema. Ja mu se najtoplije zahvaljujem, kao i našem glavnom imamu i koordinatorici za brak i porodicu. Moja djeca su moja radost. Zahvalna sam Bogu Dragom koji mi je ukazao čast da budem majka svojoj djeci i da sam sretna s njima - izjavila je Merisa Selman.

Najstarije dijete u porodici Selman je Selma (15 godina), Selmin (14 godina), Belma (12 godina), Melita (9 dodina), Ajša (3 godine), Selim (1.5 godinu) i Amina (40 dana).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.