open-navfaktor-logo
search
Posjeta džematlijama
Reisu-l-ulema poslao poklon porodici u Bužimu: Abazovići imaju pet sinova i kćerku
Općina Bužim pored svoje herojske prošlosti je specifična po tome da je vjerski život i prakticiranje vjere i u najtežim vremenima bila posebnost ovog naroda. Bužim je rasadnik uleme i učenih ljudi jer je čast bila upisati dijete u medresu. Ono što se posljednjih godina ističe kao fenomen Bužima jeste rađanje blizanaca, što je javnost prepoznala i Bužimu dodijelila epitet "grada blizanaca".
11.05.2020. u 13:49
get url
text

Glavni imam Medžlisa IZ Bužim Mehmed ef. Harčević i koordinatorica Odjela za brak i porodicu prof. Alma Šahinović zajedno sa svojim saradnicima su posjetili porodicu Abazović u istoimenom džematu u kojoj se rodilo šesto dijete i uručili im prigodan dar reisu-l-uleme, te prenijeli čestitke i dove za svako dobro od našeg vrhovnog poglavara. U ime reisu-l-uleme dar je uručio glavni imam, te se u ime Medžlisa IZ Bužim i u ime porodice zahvalio reisu-l-ulemi za brigu koju pokazuje prema ovakvim porodicama.

- Posebno mi je drago što naša Islamska zajednica na čelu sa reisu-l-ulemom i na ovakav način potiče natalitet i ukazuje poštovanje porodicama koje odgajaju više djece što je svakako veliki izazov. Medžlis IZ Bužim kroz Odjel za brak i porodicu i preko svojih imama nastoji biti na usluzi svojim džematlijama i posebno smo sretni kada smo hajirli spona u onome što je lijepo i dobro. Hvala reisu-l-ulemi na ovoj prelijepoj gesti, kao što čestitam porodici Abazović za prinovu i veliki mubarek u njihovoj kući - naglasio je glavni imam.

Iako Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Bužim vrijedno radi na terenu i posjećuje brojne porodilje gotovo na sedmičnom nivou, ipak izdvajaju ovu posjetu kao posebnu i sa mnogo emocija dijele ovu radost porodice Abazović kojoj su i oni dodijelili prigodne poklone.

- Porodica Abazović, Husnije i Edite, čestita je porodica, žive od rada svojih ruku baveći se poljoprivredom. Ova vrijedna porodica je dala i šehida u odbrani naše domovine. Rahmetli Hamdija Abazović, Husnijin brat, imao je 26 godina kada je junački poginuo čuvajući svoju porodicu i toprak. Drugi Husnijin brat Samir je izgubio oko u toku odbrane od agresije. Edita i Husnija imaju jednu kćerku Sumeju i 5 sinova: Amara, Adnana, Armina, Imrana i najmlađeg Ahmeda. Drago nam je da je baš dragi Ahmed kao novorođenče ove porodice dobio čast da ga daruje reisu-l-ulema - istakla je Šahinović.

Šahinović kao nastavnica vjeronauke posebno ističe lijepo ponašanje i odgovoran odnos prema školskim obaveza djece iz ove porodice kojima je predavala, te istakla ponos i sreću što Islamska zajednica podržava ovakve porodice i brine o ovakvim primjerima, kojih je u Bužim, Bogu hvala, mnogo.

Prilikom posjete ovoj porodici Ahmedova nana Bajrama nije skrivala svoje suze radosnice da je dočekala i šestog unuka od svoga sina i da je glavni imam zajedno sa saradnicima iskazao poštovanje porodici, te je posebno sretna što će se njen unuk časnog imena Ahmed moći ponositi da je nagrađen od reisu-l-uleme. Ponosna i zahvalna je i Ahmedova mama Edita.

- Zahvalna sam reisu-l-ulemi koji je ukazao poštovanje mojoj porodici. Istinsko bogatstvo je imati brojnu porodicu. Nismo imali nikakvih posjeta od bilo koga, stoga je ova posjeta glavnog imama i profesorice Alme Šahinović, a u ime našeg reisu-l-uleme, velika čast za mene kao majku i za našu cijelu porodicu - istakla je Edita Abazović, piše islamskazajednica.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.