open-navfaktor-logo
search
Mubarek vrijeme
Reisu-l-ulema u Čajniču: Klanjana prva teravija u Sinan-begovoj džamiji nakon 32 godine
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović večeras je u Čajniču poručio da se moramo vraćati i obilaziti povratničke krajeve Bosne i Hercegovine.
AUTOR: Mina
10.03.2024. u 20:53
get url
text
Prvi teravih-namaz ove godine, kao centralni program za Muftijstvo goraždansko, klanjan je večeras Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, što je i prvi kolektivni namaz u ovoj džamiji nakon 32 godine. Prigodnom programu i teravih-namazu prisustvovao je reisul-ulema Kavazović, te se ovom prilikom obratio prisutnim vjernicima.
- Predstavlja mi veliko zadovoljstvo da smo ovdje, u ovom mubarek vremenu, kada smo ušli u ramazan, najodabranije vrijeme. Ovo je večeras naše prvo okupljanje u ovom mjesecu. Dva zadovoljstva, dvije sreće su večeras.
Prvo je ono što nam otvara srca, što nas uzdiže, nalazimo se u ramazanu. Ovo je najodabranije vrijeme, vrijeme u kojem je Allah objavio Kur'an. Posljednja Božija riječ je uputa ljudima, ono s čim je Poslanik došao, da na učvrsti u vjeri, da budemo okrenuti tevhidu, da nam ukaže na ispravan put. To je prva radost koju večeras osjećamo na svakom pedlju zemaljske kugle. Druga radost koju osjećamo jeste da smo kao muslimani večeras uz tekbire, salavate, otvorili vrata ove lijepe džamije - kazao je reisu -l-ulema.
Reisul-ulema je dodao da se trebamo sjetiti Sinan-paše, vakifa ove džamije, ali i „svih naših očeva, djedova, nena, pradjedova, pranena, koji su na ovom mjestu Allahu padali na sedždu, moleći da nas bosanske muslimane sačuva problema“.
- Kao što sam rekao, ovo je blagoslovljeno vrijeme. U ovom mjesecu je objavljen Kur'an, ali je naređen i jedan od rukonova naše vjere - post. Želim da nas podsjetim da je jedan od najefaldnijih ibadeta post. Vrata ove džamije su ono kroz što ulazimo unutar džamije. Postom ulazimo u područje svih drugih ibadeta, jer je post odlikovan time da između roba i Raba ne stoji ništa. Ništa drugo nije snažno i jako od ibadeta, kao što je to post. Zbog toga stalno trebamo imati na umu da je ovo blagoslovljeni vrijeme i da je post jedan od krunskih ibadeta“, naglasio je reisul-ulema.
Naglasio je da se „post ne sastoji samo od toga da se suzdržavamo od hrane i pića, nego važnije od toga je da budemo svjesni da postiti znači čuvati se svega onog što je Allah zabranio, čuvati se od svih onih stvari koje nas odvajaju od robovanja Bogu“.
- Allah nas odgaja postom, da budemo što bolji, da sebe pripremimo za ahiret. Naš dunjaljučki put je priprema za ahiret. Ova noć ovdje je za nas podsjećanje da u našim životima postoje velika iskušenja, za koja moramo biti spremni da ih dočekamo, prebrodimo i izađemo na zelenu granu kao vjernici, svoj život upravimo na ono što je ispravnije - naveo je reisul-ulema.
Stanovnicima Čajniča poručio je „vi ste svoji na svome, Čajniče je naš grad, ovo su naši džemati, ovdje se osjećamo kod kuće“.
- Važno je da u ove naše krajeve dolazimo, da se vraćamo, da živimo, da naše džamije posjećujemo. Čajniče je naša stara čaršija, u nju moramo dolaziti, džamije obilaziti. Molim Boga da nam da kuveta da se vratimo u ovaj grad. Ovi naši krajevi u kojima smo odvajkada, ovo su prvi krajevi u Bosni u koje je islam došao. Ovdje s ovih krajeva je i Mehmed-paša Sokolović, ovdje je i Ahmed Bošnjak, veliki alim. To nam govori koliko je važno ovo mjesto, o kojem moramo povesti računa, koje mora ostati u našoj svijesti kao temelj našeg bića. Molim Boga da nam se osvijesti koliko su ovi krajevi životno važni za sve nas. Vidim ljude koji u sebi nose život, svi doprinosimo tome da svi krajevi naše Bosne budu ružičnjaci, mjesta iz kojih će život klijati, u kojima ćemo dolaziti i slušati graju naše djece - poručio je u Čajniču reisul-ulema Husein-ef. Kavazović
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.