open-navfaktor-logo
search
Prijem
Reisu-l-ulemu posjetili imami iz zemalja u okruženju
Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je posjetila delegacija imama iz zemalja u okruženju, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.
20.12.2023. u 14:52
get url
text

Reisu-l-ulema je ukazao na potrebu održavanja veza sa zajednicama u okruženju, zahvalivši imamima na posjeti.

- Hvala vam na posjeti, znate da ste uvijek dobrodošli u Islamskoj zajednici. Mi iz Sarajeva koliko možemo pomoći, stojimo vam na raspolaganju. Spremni smo doprinijeti, u skladu s vašim potrebama. Neka vam bude na umu, naše džemate trebamo držati živim - kazao je u obraćanju imamima reisu-l-ulema. 

Sastanku je prisustvovao i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić.

Imami su reisu-l-ulemu informirali o radu zajednica u ovim zemljama, te o aktuelnim izazovima sa kojima se suočavaju Bošnjaci, i općenito muslimani.

- Ovih danas smo bili gosti u Rijasetu Islamske zajednice. Zahvaljujemo se na prilici da dođemo na prijem kod uvaženog reisu-l-uleme. Ovakvi susreti ostavljaju veliki trag na nama, što govori da smo jedinstveni, da funkcionišemo na lijep način, da razmjenjujemo mišljenja, iskustva. Ovo je pokazatelj da je Rijaset Islamske zajednice zapravo štab okupljanja svih Bošnjaka regiona na jednom mjestu. Kada dođemo u Sarajevo, mi se osjećamo kao svoji na svome - izjavio je Anel Avdija, koordinator bošnjačke zajednice na Kosovu.

Također, imami su naglasili da im je podrška Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini veoma značajna, te su iskazali nadu u unapređenje saradnje.

- Zahvaljujem se Rijasetu Islamske zajednice, što nam je pružio ruku saradnje u svim oblicima, od finansijskog, kulturnog, očuvanja identiteta. Veoma su bitni ovakvi susreti, bitni su susret imama, koji prenose islam. Kada se sastajemo i razmijenimo mišljenja, onda smo bogatiji, a za to će, ako Bog da, zaslugu imati i Rijaset, pod rukovodstvom uvaženog reisu-l-uleme - kazao je Jusuf Čolović, koordinator bošnjačkih džemata u Makedoniji.

Rahman Kačar, pomoćnik reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori za dawu i obrazovanje, također je prenio svoja pozitivna iskustva.

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da sam danas sa grupom imama iz Crne Gore bio u prilici da prisustvujem impozantnom seminaru koji je organizovala Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice za imame iz zemalja okruženja, ali i prijemu kod reisu-l-uleme. Ovo je vid naše kontinuirane saradnje, i nadamo se da će još dodatno biti produbljena - kazao je on.

Ova posjeta je upriličena u okviru dvodnevnog seminara za imame iz ovih zemalja, koji se održava u Sarajevu, a ima za cilj lično i profesionalno usavršavanje, njegovanje bošnjačkog, ali i općenito muslimanskog identiteta i tradicije u ovim zemljama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.