open-navfaktor-logo
search
Susret u Sarajevu
Reisu-l-ulemu posjetio generalni sekretar Lige islamskog svijeta - Rabite
Generalni sekretar Lige islamskog svijeta - Rabite Muhammed bin Abdulkerim el-'Isa posjetio je sa delegacijom reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu.
11.02.2024. u 18:36
get url
text

Reis je izrazio dobrodošlicu gostima, kao i zadovoljstvo zbog ove posjete. Informirao je generalnog sekretara o historiji i organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, njenom radu i djelovanju.  

Ukazao je na značaj međureligijskog dijaloga i opredijeljenost Islamske zajednice za očuvanje multikonfesionalnog karaktera i međureligijskog duha u Bosni i Hercegovini.

Također, reisul-ulema je predstavio Muslimansko-jevrejsku mirovnu inicijativu istaknuvši da je riječ je o dokumentu koji će biti vodilja, obećanje i svjedočanstvo snage saradnje i međusobnog poštovanja u izgradnji svijeta trajnog mira i harmonije.

Generalni sekretar Rabite el-'Isa naglasio je da Islamska zajednica ima veliki značaj ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u srcima mnogih drugih muslimana, da je ponos svih muslimana.

- Sretni smo što smo posjetili Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, kao i reprezentativno sjedište. Sarajevo je prepoznatljivo po tome što se u njemu susreću Istok i Zapad. Islamska zajednica predstavlja jedan od simbola islamskog svijeta, ona promovira islam u njegovoj umjerenoj formi. Svoj rad temelji na osnovnim izvorima islama - Kur'anu i sunnetu, a također je kroz historiju opravdala svoje postojanje i dala veliki doprinos razvoju bosanskohercegovačkog društva, kao i njegovoj umjerenosti i toleranciji. Mi u Rabiti podržavamo rad Islamske zajednice i njeno rukovodstvo na čelu sa reisu-l-ulemom Kavazovićem kojeg lično poznajem kao velikog alima i intelektualca, koji uspješno vodi Zajednicu. Islamska zajednica daje doprinos razvoju islamskog ummeta i ponosni smo što imamo dobru saradnju, cijenimo napor, trud i čestitamo rukovodstvu - izjavio je on.

Na kraju sastanka, reisu-l-ulema Kavazović je generalnom sekretaru uručio i prigodne poklone.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić, šef Kancelarije reisu-l-uleme Rifat Fetić i fetvai-emin Ahmed Purdić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.