open-navfaktor-logo
search
EBRD i UNDP
Rekonstrukcija 200 objekata: 10,8 miliona eura za mjere energetske efikasnosti u TK
Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Irfan Halilagić, kantonalni ministar finansija Suad Mustajbašić, šefica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za BiH Steliana Nedera, potpisali su danas mandatno pismo i pismo namjere, čime je izražena spremnost da se i konkretno pokrene Program energetske obnove zgrada javne namjene u TK.
13.12.2022. u 17:03
get url
text
Potpisano mandatno i pismo namjere
Potpisano mandatno i pismo namjere

Radi se o projektu rekonstrukcije u svrhu energetske efikasnosti u 200 javnih zgrada na području TK. Danas potpisanim mandatnim pismom i pismom namjere potvrđena je zainteresovanost EBRD-a da osigura dugoročno finansiranje, u obliku izuzetno povoljnog nacionalnog kredita u iznosu od osam miliona eura i dodatnih dva miliona eura bespovratnih sredstava za finansiranje projekta te podrška UNDP-a u iznosu od 800.000 eura za pripremu i provedbu projekta.

- Danas potpisanim dokumentima Vlada TK, EBRD i UNDP u BiH izražavaju svoju opredijeljenost da udruže napore u rješavanju nekih od neposrednih implikacija globalnih klimatskih promjena, tako što će zajedničkim djelovanjem ukazati na relevantnost i potencijal poboljšanja energetske efikasnosti u javnim zgradama koje su u nadležnosti Tuzlanskog kantona - kazao je danas premijer Halilagić, te se još jednom zahvalio predstavnicima EBRD-a i UNDP-a na prepoznavanju ove potrebe i ukazivanju povjerenja Tuzlanskom kantonu.

Direktorica Nesl se zahvalila Vladi TK i premijeru Halilagiću na susretljivosti i gostoprimstvu te izrazila zadovoljstvo činjenicom da je TK prepoznao značaj i vrijednost ovog ulaganja.

- Mi, kao Banka smo spremni podržati projekte sa zelenom agendom, a ulaganje u energetsku efikasnost je jedan od učinkovitijih modela. Do sada imamo pozitivna iskustva sa sličnim projektom u Kantonu Sarajevo i nadamo se pozitivnom ishodu i u Tuzlanskom kantonu. Jako nam je važno da ovaj projekt bude rezultat koordinisanih napora Kantona, EBRD-a, UNDP-a i drugih donatora - kazala je direktorica Nesl.

Ona je izrazila nadu da će se u narednom periodu raditi još intenzivnije na pripremi svih komponenti projekta i već naredne godine započeti njegova implementacija.

- UNDP u BiH je sa velikim zadovoljstvom danas svjedočio potpisivanju mandatnog pisma između EBRD-a i TK, kao i pristupio zajedničkom potpisivanju pisma namjere. Čestitamo Vladi TK na realizaciji ovog važnog programa. Tim UNDP-a je nekoliko godina radio sa Vladom TK na pripremi dokumentacije za ovaj napor, što je rezultiralo planom da se provedu mjere energetske efikasnosti u 200 javnih objekata u Tuzlanskom kantonu kroz kredit EBRD. Pored toga, UNDP će obezbijediti 800.000 eura grantova i tehničku podršku za implementaciju. Prelazak u zelenu budućnost je za nas veoma važan i sretni smo što smo dio ovih napora - kazala je danas rezidentna predstavnica UNDP-a za Bosnu i Hercegovinu Steliana Nedera.

Potpisnice UNFCCC konvencije i Pariškog sporazuma, kao i zemlje koje su potencijalni kandidati za pridruživanje EU i zemlje kandidati iz Zapadnog Balkana nalaze se u ključnoj tački gdje moraju biti ambicioznije u pogledu svojih klimatskih akcija. Potrebno je učiniti više da se drastično smanji emisija štetnih gasova i da se ne pređe crvena linija porasta temperature od 1,5 stepeni. Energetska efikasnost ostaje preferirani, povoljniji, mehanizam za smanjenje potražnje bez žrtvovanja ekonomske aktivnosti, rečeno je na sastanku u sjedištvu Vlade TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.