open-navfaktor-logo
search
Trojka izbacuje SBiH
Rekonstrukcija Vlade KS sve bliža; Bečarević: Ostavku podnijeti neću, tržište pozicijama cvjeta, Schmidt gleda
U toku je proces rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo izbacivanjem ministara iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za Faktor. Zastupnik Damir Marjanović (Za nove generacije) kaže da postoji dogovor da ne daje zvanične izjave dok se "proces ne završi".
06.09.2023. u 13:28
get url
text

VEZANI TEKST - "Trojka" uputila poziv ZNG i samostalnim zastupnicima: Iz Vlade KS planiraju izbaciti SBiH?

- Čim proces bude pri kraju, javnost ćemo obavijestiti o tome. Naš stav ostaje isti, Pokret za nove generacije sudjeluje u tome i naredno obavještavanje javnosti bit će onog momenta kada proces bude završen - izjavio je za Faktor Marjanović.

On nije mogao potvrditi je li nekadašnji član Narodne stranke radom za boljitak Bojan Bošnjak kandidat Naše stranke za ministra komunalne privrede u Vladi KS umjesto Almira Bečarevića iz Stranke za BiH. Osim Bečarevića iz SBiH dolazi i ministar finansija Emir Dedović.

Sam Bojan Bošnjak kazao je za Faktor kako za sada nema nikakvih komentara u vezi s ovom temom.

-Isprika, trenutno sam u obavezama - napisao nam je Bošnjak.

Bojan Bošnjak

S druge strane, još aktuelni ministar Bečarervić kaže da mu nije ni kraj pameti da se sam povuče, odnosno da da ostavku. Ističe da ništa pogrešno niti nezakonito nije uradio i želio bi da se, ako neko smatra da treba ići u rekonstrukciju Vlade, eventualni postupak odvija prema Zakonu o Vladi KS.

- Tim zakonom imaju dvije mogućnosti, a to je ili ostavka premijera gdje pada kompletna Vlada ili moja ostavka.

Ostavku neću podnijeti i samo me mogu nasilno izbaciti da mi zabrane ulazak u zgradu Vlade KS. U slučaju nasilne smjene, volio bih da saslušam razloge, a posebno da to obrazloži premijer uz molbu da bude što oštriji i uz što više iznošenja pogrdnih riječi.

Želio bih da svi uživamo u predstavi jer to bi bila predstava s obzirom na to da je stvarnost drugačija, odnosno rad sa kolegama je bio korektan i u cilju bar nekog napretka.

Neka javnost sudi o svemu, a posebno o preletačima i deklarativnoj zakletvi onih koji kažu da nisu isti i svaki njihov vaz uvijek krene sa, citiram: "Kupiš Šilju, Jakuba, Muju, Nijaza..." Ja nisam, niti SBiH nije kupovala nikoga, a srcem smo radili da bude bolje u KS. Ostavke nema, a neka radi ko šta hoće u većini jer tržiste pozicijama cvjeta, a visoki predstavnik gleda ono za šta je propisao da je krivično djelo – kazao nam je Bečarević.

Almir Bečarević

Iz Kluba Stranke za BiH nedavno su izašle zastupnice Admela Hodžić i Elza Gaković koje sada djeluju kao samostalne zastupnice.

VEZANI TEKST - Bandić o transferima u Skupštini KS: Znamo koji krugovi Trojke "rade" na zastupnicima

Zastupnik SBiH-a Muamer Bandić tvrdi da su mu kolege, skupštinski zastupnici iz "Trojke", dugo vremena govorili da se "radi na neka dva zastupnika iz Stranke za BiH".

- Kada sam razgovarao s njima, tvrdili su da to nije tačno, ali desilo se šta se desilo. Kada preovladaju interesi i resori, mijenaju se prvobitne ideološle postavke – govori Bandić.

Podsjeća kako je proces rekonstrukcije propisan Poslovnikom i Zakonom o Vladi KS.

- Procedura baš nije tako jednostavna kao što neki najavljuju. Ima i Ustavni sud i neki drugi postupci. Ova Vlada je zarobljena političkom korupcijom - izjavio je za Faktor Muamer Bandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.