open-navfaktor-logo
search
Održali pres konferenciju
Rekonstrukcija vlasti u Zenici donijela probleme unutar SDP-a: Imat ćemo težak period
Gradski odbor SDP-a Zenica nije saglasan s rekonstrukcijom Vlade Zeničko-dobojskog kantona, nije učestvovao u takvim aktivnostima niti je imao informacije šta se dešava, rečeno je danas na press konferenciji predstavnika Gradskog odbora SDP-a Zenica. 
08.09.2023. u 15:20
get url
text
Gradski odbor SDP Zenica
Gradski odbor SDP Zenica

VEZANI TEKST - Kasumović: Ako ne budemo vlast u ZDK, napuštamo koaliciju i na višim nivoima

Sudeći po njihovim izjavama, može se zaključiti da imaju problem unutar sebe, odnosno s komunikacijom sa Kantonalnim odborom SDP-a Zeničko-dobojskog kantona, čiji predstavnici proteklih dana učestvuju na sastancima stranaka koje trenutno čine većinu kako bi se "prebrojali". 

Iako javnosti ništa zvanično nije saopćeno, nezvanične su informacije da SDP želi napraviti novu većinu bez Bh. inicijative-Kasumović Fuad, a s druge strane da se priprema nova većina čak i bez SDP-a, odnosno ona u kojoj bi bila SDA sa zastupnicima u Skupštini ZDK koji su napustili kako Kasumovićevu stranku, tako i HDZ. 

Fuad Kasumović optužuje upravo SDP da ga žele izbaciti iz većine u ZDK, pa je zaprijetio da će, ako se to desi, njegova stranka napustiti koaliciju i na višim nivoima vlasti u BiH. 

- Gradski odbor održao je sjednicu i ne daje da mogu praviti novu parlamentarnu većinu u ZDK s bilo kim mimo svog programa i programskih načela - rekao je Nermin Mehić, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Zenice.

Smatra da ne bi trebalo doći do rekonstrukcije Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Negodovao je jer Gradski odbor ne zna niti o jednom postavljenju SDP-a na višim nivoima vlasti niti je o tome raspravljano na Gradskom odboru.

- Mi nismo odgovorni za ovo stanje. Imat ćemo težak period unutar svoje partije i političkih oponenata, ali nećemo glavu spustiti - dodao je Mehić, te pozvao da se problemi vrate u stranku.

Podsjetio je na raniju odluku Gradskog odbora SDP-a gdje se ograđuje i ne daje "podršku novokomponovanoj većini s pleteračima Omera Škalje", te je kazao da su uputili pismo predsjedniku Kantonalnog odbora SDP-a ZDK Mirsadu Mahmutagiću, ali se na njega oglušio. 

- Ne cijeni jednu od najvećih organizacija unutar ZDK - dodao je Mehić.

Rekao je da su o tome upoznali i Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, i da bi s njim uskoro trebali imati sastanak jer trenutno ima obaveze.

Elvis Alijagić iz Gradske organizacije SDP-a je kazao da oni nemaju ništa s tim ako dođe do nove skupštinske većine.

Suprotno tvrdnjama samog Kasumovića da niko osim jednog zastupnika nije napustio njegovu stranku, Alijagić je kazao da su tri zastupnika napustila Bh. inicijativu i postali su samostalni. 

VEZANI TEKST - Stranke većine u ZDK "prebrojavaju" zastupnike, hoće li Kasumovićeva ostati bez pozicija

Almir Babajić, koji je delegat SDP-a u Parlamentu FBiH, između ostalog je rekao da će se sve što se dešava odraziti na rezultat SDP-a u Zenici.

- Rekonstrukcija je već napravljena, u kojoj nema SDP-a. Ja sam pročitao informacije, neću reći u kojem mediju, da novu većinu čine SDA, SBB, tri zastupnika koja su napustila Bh. inicijativu, Ivo Tadić (koji je napustio HDU), DF, te Snaga naroda, NES - ustvrdio je Babajić.

Postojale su i nezvanične informacije da se Arnelu Isaku, zastupniku u Parlamentu FBiH, koji je jedan od osnivača Snage naroda, i sinu federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, "štima" pozicija premijera ZDK umjesto Kasumovićeve Amre Mehmedić. 

Arnel Isak je jutros za Faktor ustvrdio da to nije istina, da nisu imali nikakve ponude, da kao stranka Snaga naroda još nemaju nikakve pregovore. 

- Nemamo nikakve veze sa događajima u ZDK - tvrdi Isak, dodavši da iz medija čitaju šta se tamo dešava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.