open-navfaktor-logo
search
Za vodu i odvodnju
Rekord Vodovoda i kanalizacije Sarajevo: Prošle godine naplatili blizu 48,5 miliona KM za račune
Rekordnih 48.415.487 KM naplatilo je Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo  po osnovu ispostavljenih računa za vodu i odvodnju tokom 2022. godine.
30.01.2023. u 08:13
get url
text

Postotak naplate u 2022. godini povećan je za jedan posto u odnosu na 2019. godinu kada je zabilježen do tada najveći priliv sredstava po osnovu ispostavljenih računa u iznosu od 48.032.156 KM.

Tokom 2022. godine preduzeće je svojim potrošačima fakturisalo 48.366.720 KM što je isto za jedan posto više od 2019. godine koja se smatrala najuspješnijom u tom segmentu poslovanja.

- Služba naplate i obračuna utroška vode tokom 2022. godine provodila je brojne aktivnosti kako bi se ostvario što veći procenat naplate, od stalnih kontakata sa dužnicima, isključivanja dužnika kada to tehnički uvjeti dozvoljavaju, potom sklapanjem ugovora o odgođenom plaćanju kojim je dužnicima data mogućnost otpisa zateznih kamata i slično. Predanim radom uposlenika preduzeća uspjeli smo od pravnih i fizičkih osoba naplatiti desetogodišnja dugovanja. Ovo je naš najveći naplaćeni iznos od momenta uvođenja sistema naplate poslije rata, od 1996. godine do danas - kazao je izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove Amar Nović.

Pozitivni pomaci napravljeni su i kada je riječ o očitanju vodomjera. Naime, tokom 2022. godine očitano je 93 posto vodomjera potrošača KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo (prosječno mjesečno evidentirano oko 110.216 vodomjernih mjesta), što predstavlja pomak s obzirom na to da prethodnih 10 godina procenat očitanja nikad nije bio veći od 92 posto.

Prema riječima izvršnog direktora Novića, najveći problem za očitanje vodomjera jesu zatvoreni ili napušteni objekti, zatim vlasnici koji ne dozvoljavaju pristup objektima i vodomjerima i koji na taj način sprečavaju naše uposlenike da rade svoj posao.

- Uprkos brojnim izazovima sa kojima susrećemo, očekujemo da se pozitivan trend u poslovanju preduzeća nastavi i da našim korisnicima omogućimo uredno vodosnabdjevanje i što kvalitetniju uslugu - zaključuje Nović dodajući da samo u međusobnoj saradnji potrošača i preduzeća možemo ostvarivati značajne rezultate, saopćio je ViK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.