open-navfaktor-logo
search
Oglasio se i Dodik
Republika Srpska obustavlja kontakte s ambasadama SAD-a i Velike Britanije
Iz kabineta Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske saopćeno je da je na jučerašnjem sastanku Vijeća koalicije koja vrši vlast u RS-u odlučeno da se sačini informacija i pristupi donošenju odluke u Narodnoj skupštini RS-a i Vladi Republike Srpske o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u Bosni i Hercegovini.
17.03.2023. u 15:29
get url
text

Kaže da se već formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o, kako je istakao,"antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH", prenosi N1.

- Dejtonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija, oni nisu ti koji bi mogli da tumače Dejtonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa. Republika Srpska je potpisnik Aneksa, a pogotovo Aneksa 4, koji je Ustav BiH, i Aneksa 10 o visokom predstavniku. Američke i britanske diplomate i ambasade sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obavezne odluke Vijeća sigurnosti UN-a podržavaju privatno neimenovanu osobu za visokog predstavnika - naveo je Dodik.

Dalje je komentarisao i stavove američkog ambasadora.

- Pored toga, ambasador SAD-a otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH solidarišući se s izjavom reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH. To je za Srbe neprihvatljivo i sprečava bilo kakvu komunikaciju s nevedenim strukturama, jer takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH. Stoga smo prisiljeni da obustavimo sve kontakte sa gore navedenim predstavnicima ambasada. Kontakte će obustaviti predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici Srba na nivou BiH, od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama - istakao je.

Naglasio je da će Vlada Republike Srpske takvu odluku donijeti tokom naredne sedmice.

- A Narodna skupština na prvom redovnom zasijedanju, ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sjednica Skupštine po ovom pitanju. Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumljivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj. Bilo kakvo preduzimanje mjera navedenih neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Republike Srpske, dovešće do odluka koje će zaštititi njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet - poručio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.