open-navfaktor-logo
search
Grupa građana
ReSTART organizuje proteste 29. decembra: Traže od Nikšića da hitno povuče odluku o šumskom zemljištu
Neformalna grupa građana ReSTART BiH organizuje proteste ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH 29. decembra s početkom u 13 sati.
26.12.2023. u 22:37
get url
text

- Iz naših dosadašnjih protestnih okupljanja se dalo zaključiti da se bavimo samo državotvornim pitanjima. U nekoliko navrata smo upozoravali na prijetnju da će se ići na posljenji bastion koji nije pao u konačnoj podjeli države Bosne i Hercegovine. Državna zemlja je posljednji bedem suvereniteta BiH. To što nema niti jedna država u regionu, a rijetko koja i u Evropi (hiljadugodišnji kontinutet postojanja), ovih dana se želi raskućiti.

Da ne bi bilo očigledno, ono što sve vrijeme upozoravamo, a to je da će se udovoljiti Dodikovim zahtjevima za uknjižavanje državne imovine, stvari su se krenule rješavati obrnuto. Prvo u većem entitetu. Naime Nermin Nikšić ovih dana donosi odluku da može izvršiti promjenu namjene šumskog zemljišta u Federaciji BiH i to bez saglasnosti državnog pravobranilaštva. Pri tome se svjesno ignoriše činjenica da ne može izvršna vlast o ovome odlučivati umjesto zakonodavne. A pogotovo ne može entitska vlast odlučivati o onom što je u isključivoj nadležnosti državnog Parlamenta. Podstanar se ne pita, nego vlasnik imovine. Time Nermin Nikšić djeluje protuustavno i na taj način pravi presedan.

A kada bi se jednom to realizovalo, nakon toga više ništa ne bi bilo isto, Dodik bi bukvalno sve preko noći prisvojio bez odobrenja državnog pravobranilaštva. Tako bi vrlo brzo se krenulo u izgradnju Buk Bijela, Srpske šume bi postale Mađarske šume, a mi ubrzo bez države Bosne i Hercegovine. Dakle, Nikšić svjesno nabacuje loptu Dodiku za set meč.

Zašto premijer vlade Federacije to radi, vjerovatno će uskoro na državnom sudu davati odgovore (nije odgovor "odobrio mi Schmidt" jer ovo nije Schmidtova zemlja, nego građana Bosne i Hercegovine, Schmidt nek poklanja Bavarsku), ali naš prvenstveni cilj je da izvršimo pritisak da se ova odluka HITNO povuče - navodi se u saopćenju ReSTART-a. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.