open-navfaktor-logo
search
Na period od šest godina
Restoran Benetton na Bjelašnici izdat privatniku, za gubitak ZOI-a od sedam miliona KM kriva i "zelena zima"
Javno preduzeće ZOI'84 potpisalo je Ugovor o iznajmljivanju restorana Benetton na Bjelašnici sa privatnom firmom DOMOART na šest godina.
24.04.2020. u 19:59
get url
text
Restoran Benetton

Faktor je u posjedu Ugovora o iznajmljivanju Benettona kojeg su potpisali direktor ZOI'84 Kenan Magoda i punomoćnik firme DOMOART iz Sarajeva Nedim Đapo.

U Ugovoru o zakupu restorana Benetton se navodi:

- Ugovor se zaključuje na šest godina i važi od 17. aprila 2020. do 17. aprila 2026. godine. Cijena zakupa utvrđuje se na sljedeći način: Za period januar – april zakupnina iznosi mjesečno 5.500 KM i za period maj – decembar mjesečna zakupnina iznosi 1.600 KM. Što na godišnjem nivou bruto zakpnina iznosi 34.800 maraka sa uračunatim PDV-om.

Zakupnina se počinje obračunavati od 20. juna 2020. godine i zakupac se obavezuje da u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora uplati zakupninu u iznosu 11.200 KM za juni, juli, august, septembar, oktobar, novembar i decembar 2020. godine, koja će se voditi kao avansna uplata za navedene mjesece – piše u Ugovoru o zakupnini.

Da li je istina da je restoran Benetton izdat, direktor ZOI'84 Kenan Magoda odgovorio je potvrdno za Faktor i rekao da nije izdat Klubu Aquarius, kako se spekulisalo, ali nije odgovorio kome je izdat, pa je pojasnio:

- Zaposleni u restoranu Benetton neće dobiti otkaz već će biti raspoređeni na iste poslove unutar KJP ZOI’84. Uz saglanost resornog ministarstva bit će objavljeni podaci svih zakupoprimaca sa kvadraturom i cijenom zakupa. Javni poziv prilikom izdavanja nije raspisivan, već je odabir i dodjela Ugovora izvršena u skladu sa internim pravilima ZOI’84. Kao i u slučaju kada su na čelu preduzeća bili i drugi direktori, Nedžad Ajndažić, Salko Hasanefendic, Midhat Hubijar, koji su ranije izdavali privatnicima Benetton - rekao je Magoda. 

U sezoni, decembar i januar ukupno smo imali 14 radnika u sektoru Ugostiteljstvo, te u februaru 13 radnika, dodaje Magoda.

- KJP ZOI’84 je u zvaničnim financijskim izvještajima za 2019. godinu prijavilo je gubitak sedam miliona KM. Prema svim ekonomskim parametrima preduzeće se nalazi u krizi poslovanja i za izlazak iz krize je potrebno uložiti velike napore u narednom periodu. Dodatno nepogodu za preduzeće prouzrokovala je pojava tzv. "zelene zime" u toku Ski sezone 1919/2020., kao i trenutnu okolnosti uzrokovane panedemijom koronavirusa. I ako niko ne može osporiti uspjeh koji je postignut u toku Ski sezone, nažalost anketirani posjetitelji su izrazili nezadovoljstvo i ocijenili negativnim rad Ugostiteljskog objekta Benetton i Malo polje Igman - kaže Magoda.

O žalbama gostiju Faktor je pisao krajem 2019. godine, koji su tvrdili da u Benettonu na Bjelašnici služe samo tri pića, toplu čokaladu, čaj i Red Bull i nistu mogli naručiti čak ni pizzu!

Magoda je tada odgovorio za Faktor:

- Tačno, nemamo robe. Radimo reorganizaciju ugostiteljskih objekata i dok to ne rješimo, nema ni robe.

Restoran Benntton kada je bio u sastavu ZOI’84 uspješno je poslovao u vrijeme kada je na čelu preduzeća bio Midhat Hubijar, ali tada se u poslovanje umješao bivši premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i sve je krenulo nizbrdo.

To se dogodilo u januaru 2018. godine nakon što su privatnici koji su držali restoran Benetton nisu na vrijeme izmirivali svoje obaveze, upravljanje ovim ugostiteljskim objektom preuzela je firma ZOI'84 na čijem je čelu bio Hubijar. Restoran je poslovao pozitivno. I baš zbog toga, na njega je "oko bacio" premijer Konaković. Sam je slao razne inspekcije u restoran samo kako bi pronašao bilo kakve nepravilnosti, što bi bio direktan izgovor da restoranom počne upravljati neki privatnik. 

Čak je u nekoliko navrata govorio i Hubijaru, kako sumnja da “neki privatnik prodaje svoje meso kroz ZOI-jev restoran”. Kada je shvatio da naručene inspekcije nisu dale željene rezultate, premijer je odlučio krenuti frontalno na direktora Hubijara i na kraju ga je uspio smijeniti i poslije toga napustio je SDA i osnovao svoju stranku.

U ponedjeljak bi se trebala održati sjednica Nadzornog odbora ZOI 84 na kojoj bi se trebala donijeti odluka o ukidanju Ugostititeljstva u ovoj firmi. Time se dovodi u pitanje status 13 radnika koji su radili u Benettonu, restoranu u Malom polju na Igmanu i restoranu u Zetri, saznaje Faktor.

Ovih dana već je počelo čišćenje restorana Benetton, pa se čak i kafe aparat prebacio na sigurno mjesto, što možete vidjeti na jednoj od fotografija. Tu su i fotografije prepunog restorana Benetton, kada je uspješno radio u sastavu ZOI’84 u vrijeme nekog drugog direktora koji je vodio ovo javno preduzeće.

{$galerijaFotografija}

Restoran Benetton, 24.04.2020.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.