open-navfaktor-logo
search
Direktor zadovoljan
Reuf Seferović prvi Rom koji je zasnovao radni odnos u Goraždu
 Premijerka Bosanskopodrnjskog kantona (BPK) Goražde  Aida Obuća danas je upriličila prijem za pripadnike romske nacionalnosti, a povod je prvo zaposlenje osobe iz ove populacije.  
15.08.2022. u 16:46
get url
text

Dvadestosmogodišnji (28)  Reuf Seferović prva je Rom koji je zasnovao radni odnos u jednoj od goraždanskih firmi. Navodi da je ranije učestvovao u javnim radovima, a prvo zaposlenje sada je dobio u  Javnom komunalnom preduzeću (JKP) 6.mart u okviru programa Federalnog Zavoda za zapošljavanje.

- Ovo mi znači puno i za mene i za moju porodicu i zahvaljujem se gradonačelniku Goražda koji me je pozvao i direktoru komunalnog preduzeća  koji me je primio u firmu. Imam kćerku od tri godine i žena je u drugom stanju i meni je ovdje dobro. Nikada se niko nije požalio na mene i ja ću dati sve od sebe da se pokažem i da ostanem u toj firmi – ističe Seferović.

Direktor JKP 6.mart Haris Šalo naglašava da je ovo prvi put u Goraždu  da je jedan Rom  primljen u radni odnos.

- Trenutno je angažovan po programu šest mjeseci, nakon čega će nastaviti da radi i ponudit ćemo mu ugovor za stalno kako bi motivirali i druge Rome da rade i pokažu da mogu da privrijede ovom društvu. Reuf je već svijetli primjer kako se radi i hvale ga kolege da je vrijedan, tako da vjerujemo da se iz Roma može izvući ono najbolje a to je iskrenost, vrijednost i rad kojim mogu jako privrijediti društvu– ističe Šalo.

U Centru za socijalni rad BPK Goražde ističu da se u cilju ekonomskog osnaživanja romske nacionalne manjine na području kantona, u proteklom periodu intenzivno radilo na  motivisanju svih aktera koji mogu pomoći u zapošljavanju ove populacije. Direktorica ove ustanove Mediha Jašarević – Hodžić  naglašava da  nije bilo jednostavno animirati kako poslodavce tako i Rome, da prikupe neophodnu dokumentaciju i prijave se na evidenciju nezaposlenih. Trenutno se na evidenciji Službe za zapošljavanje nalazi šest mladih pripadnika romske populacije od ukupno devet radno sposobnih na području kantona.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ocijenila je da je ovo još jedan u nizu primjera da je značajnija integracija Roma u društvu, moguća

- Ovo je  lijep gest da imamo prvog zaposlenog Roma u jednoj goraždanskoj firmi. Dobili smo obećanje da će Reuf koji se pokazao jako vrijedan u radu nakon isteka šest mjeseci, dobiti stalno zaposlenje - navela je Obuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.