open-navfaktor-logo
search
Izlaze na proteste
Reumatoidni bolesnici: Ministra Mandića znaju sa televizije, cijelu 2021. čekaju da ih Vranić primi
Oboljeli od reumatodnog artritisa i drugih reumatskih bolesti, kojih u Bosni i Hercegovini ima oko 40.000, izlaze na proteste da bi, kako navode, ukazali na brojne probleme sa kojima se susreću u liječenju.
01.09.2021. u 20:45
get url
text

Iz Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u BiH, koje okuplja oko 3.500 članova, ističu kako se nad njima, svjesno ili nesvjesno, godinama vrši diskriminacija.

Terapija izostala sa esencijalne liste

Predsjednica Alma Serdarević-Stefanišin razočarano ističe kako se bazna terapija oboljelih nije našla ni na najnovijoj esencijalnoj listi.

- Šta reći, nakon višegodišnje uzaludne borbe, ponovo niko nije imao sluha za nas. Naših lijekova nema na esencijalnoj listi, što znači da smo ih i dalje primorani kupovati. Riječ je o lijeku Matotrexat, koji je na esencijalnoj listi za onkološke i gastroenterološke pacijente, ali ne i za nas. S druge strane, oboljeli u entitetu RS i drugim zemljama taj lijek dobijaju preko esencijalne liste. Apsurd je i to što je lijek u RS-u, nekoliko kilometara od Sarajeva, u slobodnoj prodaji 16 KM, a kod nas između 22 i 25 maraka, zavisno od apoteke. Koliko vam jedno pakovanje može biti, zavisi od doze koju je ljekar propisao – govori Serdarević-Stefanišin.

Dodaje kako su suočeni i sa odbijanjem za liječenje biološkom terapijom.

- Naše bolesti "vuku" i druga oboljenja, pa, primjera radi, osim primarne bolesti, mnogi imaju problem sa crijevima jer lijekovi koje primamo razaraju i sistemske organe. Kad nam se predloži biološka terapija za bolesti crijeva, odbijaju nas jer je osnovna bolest reumatološka. Osuđeni smo da se sami snalazimo, molimo, posuđujemo... Zar to nije diskriminacija – pita naša sagovornica.

Problema nisu pošteđeni ni mladi kada navrše 18 godina.

- Kada oboljela djeca sa navršenih 18 godina sa Pedijatrije prelaze u odjeljenje za odrasle bolesnike, automatski gube pravo na liječenje biološkom terapijom jer do punoljetstva njihovo liječenje bilo je finansijski pokriveno. Pa zar ta djeca nemaju pravo na nastavak liječenja ili su i oni osuđeni kao i mi odrasli na milost i nemilost onih koji odlučuju. Na sreću, za tu djecu Udruženje se nešto izborilo, zahvaljujući našim reumatolozima dr. Mevludinu Mekiću i dr. Samiru Mehmedagiću sa KCUS-a, ali je veliko pitanje dokle će i to trajati – kaže Serdarević-Stefanišin.

Reumatoidni artritis je bolest koštanog vezivnog tkiva, koji često kod oboljelog, zbog neadekvatnog liječenja, uzrokuje sto posto invalidnost. Zbog toga u Udruženju pitaju nadležne nivoe vlasti, je li BiH toliko bogata da svjesno proizvodi invalide i osobe radno nesposobne.

- Sa zapuštenim ili neadekvatnim liječenjem postajemo invalidi i radno nesposobni. Takvi dolazimo na teret državi za rane invalidske penzije, invalidnine i tuđe njege. Da li o tome iko ovako razmišlja i je li našoj vlasti jeftinije uložiti u liječenje, pa da budemo društveno korisni i radno sposobni ili u invalidnine? Pitamo to često, ali odgovora nema – kaže Serdarević-Stefanišin.

Problemi i kod vakcinacije

Udruženje je do sada kucalo na brojne adrese, ali, kako kaže predsjednica, odgovor je uvijek bio – da nema novaca.

- Budžet entiteta RS po visini sličan je onom Vlade Kantona Sarajevo. Međutim, u RS-u ima više od 500 oboljelih na biološkoj terapiji, u KS nema ih ni 70, a u cijeloj Federaciji BiH ni 150. Pitam gdje se usmjerava novac, i gdje je otišlo 50 miliona KM koje je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja KS uštedio prošle godine? Zamina nas jer nijedan reumatiodni pacijent u međuvremenu nije dobio lijek po esencijalnoj listi niti smo povećali broj pacijenata na biološkoj terapiji. Naš stav je da novca ima, ali nije dobro raspoređen - navodi Serdarević-Stefanišin.

Kaže da su do sada bezbroj puta pokušali stupiti u kontakt sa federalnim ministrom zdravstva Vjekoslavom Mandićem, ali i Harisom Vranićem, ministrom zdravstva u KS, te da im je Vlatka Martinović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, bila voljna pomoći, ali da im je kazala kako su joj u mnogim stvarima "ruke vezane."

- Ministra Mandića nažalost znamo samo preko televizije, a do Vranića nismo nikako uspjeli doći. Pokušavamo to cijelu 2021. godinu. Znamo da je pandemija, ali mora se naći vremena i za druge pacijente. Strahovitih problema imali smo i kod vakcinisanja ove populacije. Udruženje se obraćalo i Ministarstvu zdravstva KS i Kriznom štabu KS da članovi budu prioritet kao i onkološki pacijenti jer se naša terapija sastoji i od citostatika. No, odgovor nikada nismo dobili. Zato ćemo na ulicu da tražimo svoja prava, a vlast neka je stid – poručila je Serdarević-Stefanišin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.