open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Revijalnom fudbalskom utakmicom u Sarajevu obilježen Međunarodni dan djeteta
Revijalnom fudbalskom utakmicom koja je odigrana danas u OŠ "Umihana Čuvidina" u Sarajevu, Bosna i Hercegovina se pridružila obilježavanju Međunarodnog dana djeteta koji se 20. novembra obilježava širom svijeta.
20.11.2022. u 14:57
get url
text
Međunarodni dan djeteta, revijalna utakmica
Međunarodni dan djeteta, revijalna utakmica

Utakmicu su odigrale ekipe Plavih i Bijelih. Za plavu ekipu nastupilo je 76 djece iz udruženja "Kolibri", servisnog centra "Dajte nam šansu", SFK Sarajevo 2000, Škole fudbala "Respekt", ŠF Nova Žena, OŠ "Umihana Čuvidina", te učesnici Sportskih igara mladih. Za ekipu bijelih nastupile su osobe iz javnog života.

Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan, koja je izvela i početni udarac na utakmici, izjavila je da je 20. novembar izabran za obilježavanje Dana djeteta jer je tog datuma usvojena Konvencija o pravima djeteta.

- UNICEF na globalnom nivou koristi ovaj trenutak da pošalje pozitivne poruke o potrebi inkluzije svakog djeteta - rekla je Khan.

Novinarka Maja Čengić Miralem koja je nastupila za ekipu Bijelih istakla je da ne postoji bolji način za obilježavanje Međunarodnog dana djeteta od skretanja pažnje na potrebu jednakosti sve djece i zaštite njihovih prava. 

Naglašeno je da je cilj odigravanja utakmice još jednom pokazati da svako dijete, bez obzira na spol, rasu, vjeru, boju kože, poteškoće i drugo ima pravo osjećati se pobjednikom, biti uključeno u društvene procese i biti zaštićeno od svih oblika diskriminacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.