open-navfaktor-logo
search
Prednjačimo po lošem
Revizija ukazala na niz nezakonitosti u provođenju javnih nabavki institucija BiH
Institucije Bosne i Hercegovine ne postupaju uvijek u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, često mijenjaju planove, prekoračuju se iznosi nabavki, nabavlja se i ono što nije bilo planirano. Ovo su samo neki od nalaza Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine koji je istražio probleme i nedostatke institucija BiH u sistemu javnih nabavki.
08.01.2022. u 08:29
get url
text

Generalna ocjena revizora je da institucije Bosne i Hercegovine nisu organizirale proces javnih nabavki koji omogućava zakonito, blagovremeno, namjensko i transparentno korištenje javnih sredstava.

VEZANI TEKST - Nabavke nisu trpjele u 2021: Stotine hiljada maraka za aviokarte, Dodik trošio i za maske s logom

- Utvrđene slabosti u sistemu javnih nabavki ne osiguravaju povjerenje građana u rad institucija i da se novac poreznih obveznika koristi na najefikasniji način, a iste su i prepreka napredovanju BiH na putu ka EU – upozorili su revizori.

Nadalje su istakli da na nezakonito postupanje institucija BiH u provođenju javnih nabavki ukazuje i veliki broj uvaženih žalbi. U posljednje tri godine, Ured za razmatranje žalbi je uvažio 299 od ukupno 698 zaprimljenih žalbi za institucije BiH, dakle skoro pola.

Da stanje nije ništa bolje ni na drugim nivoima vlasti BiH ukazuje podatak da je za posljednje tri godine Ured za razmatranje žalbi BiH uvažio više od 4.000 od 10,5 hiljada zaprimljenih žalbi. No, prekršajne prijave su rijetke. Bilo ih je samo devet spram 4.855 uvaženih žalbi.

- U poređenju sa zemljama u okruženju, BiH prednjači u nepoštivanju propisa, što se vidi kroz broj uvaženih žalbi u odnosu na broj obavještenja o nabavci – navedeno je u izvještaju Ureda za reviziju objavljenom prije nekoliko dana.

Dio iz revizorskog izvještaja

Revizori su ukazali da institucije BiH ne postupaju uvijek u skladu sa Zakonom i zaključenim ugovorima, a ovo je "naročito izraženo u ograničavajućim uslovima tenderske dokumentacije, prekoračenjem ugovorenih količina i vrijednosti, kao i neobjavljivanju podataka o realizaciji ugovora".

- Institucije BiH kasne u donošenju i objavi planova javnih nabavki, a naročito u pokretanju i provođenju postupaka javnih nabavki. Kod skoro 20 posto planiranih postupaka javnih nabavki je utvrđeno neblagovremeno pokretanje, a od toga više od pola nije ni pokrenuto i to u procijenjenoj vrijednosti oko četiri miliona KM – piše u izvještaju.

Problem je i što se često mijenjaju planovi javnih nabavki.

- Ne pokreću se planirani postupci, a provode se nabavke koje nisu planirane. Jedna od nepravilnosti koje institucije čine u fazi realizacije ugovora je prekoračenje ugovorenih vrijednosti – istaknuto je.

Revozori su upozorili da su ovakva postupanja nezakonita, a jedna od posljedica je i netransparentnost javnih nabavki i ograničavanje konkurencije, što može da dovede do nabavki po većim cijenama i neracionalnog trošenja javnih sredstava.

VEZANI TEKST - Krivična prijava protiv Ugostiteljskog servisa Vlade RS-a zbog opremanja "Rajske doline"

- Postupanja koja narušavaju konkurenciju mogu se ilustrovati kroz utvrđenu pojavu samo jednog ponuđača u postupku – naveli su revizori.

Problem je i što su rijetke institucije BiH koje su svoje planove javnih nabavki objavljivale na portalu javnih nabavki, precizinije - to je činilo samo devet od 72 institucije. Problem je i što se planiranje javnih nabavki ne zasniva na analizama stvarnih potreba, ali i što se ne prati realizacija ugovora.

Koliko je to bitno vlastima pokazuje činjenica da je Strategija razvoja javnih nabavki BiH za period 2016-2020. godine istekla, ali, kako su utvrdili revizori, znatan dio aktivnosti nije realizovan, uključujući i onaj ključni koji se tiče usklađivanja Zakona o javnim nabavkama sa propisima Evropske unije. Također, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne razmatra redovno sve materijale koje mu dostavlja Agencija za javne nabavke BiH, a koji sadrže i informacije o slabostima i propustima. Istovremeno, Agencija za javne nabavke nije dostavila Vijeću ministara na usvajanje nijedan podzakonski akt, od devet planiranih za posljednje tri godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.