open-navfaktor-logo
search
Negativno mišljenje
Revizija utvrdila nepravilnosti kod vođenja stečaja u Vitezitu: Prodana roba koja nije bila u knjigama
Federalni revizori utvrdili su nepravilnosti tokom provođenja stečaja u preduzeću namjenske industrije Vitezit, zbog čega su i dodijelili negativno mišljenje ovoj firmi za rad u prošloj godini.
12.10.2021. u 09:31
get url
text

Utvrdili su da nisu svi postupci tokom provedbe stečaja bili usklađeni sa zakonskim propisima.

Stečaj u Vitezitu je otvoren u novembru 2019. godine. Revizija je ukazala na grešku napravljenu "u startu".

Barut i staro željezo

Naime, popis stečajne mase, odnosno imovine firme, nije urađen sa stanjem na dan otvaranja stečaja, kako bi trebalo biti, već sa stanjem kakvo je bilo četiri mjeseca kasnije. Ni izvještaj o popisu nije predan stečajnom sudiji u zakonskom roku.

VEZANI TEKST - Hrvatski trgovac naoružanjem kupio tvornicu eksploziva "Vitezit", ulaže 65 miliona eura

Nadalje, revizori su ukazali da je prodato skoro 153 kilograma baruta koji pak nije bio unesen u početni bilans niti je bio dio stečajne mase, što nije u skladu sa odredbama Zakona o stečajnom postupku. Barut je prodat za 5.000 KM mada je njegova procijenjena vrijednost bila daleko veća.

Ono što je zanimljivo je i da je ugovor sa kupcem baruta zaključen u augustu 2020. godine, ali je kupac u februaru 2020. godine, šest mjeseci ranije, uplatio avans. Kasnije je ugovor raskinut.

- U poslovnim knjigama društva nisu iskazane zalihe baruta, niti su bile unesene u početnu bilancu kao dio stečajne mase. Prema Elaboratu o popisu i procijeni na 15. mart 2020. godine iskazane su zalihe baruta od 152 tona (ukupne vrijednosti od 715.620 KM, likvidacijske vrijednosti 357.810 KM ili 50 posto i ubrzane likvidacijske vrijednosti od 214.668 KM ili 30 posto). Naknadno je stečajna upraviteljica dala obrazloženje da se radi o neupotrebljivim, opasnim i hemijski nestabilnim sredstvima. Nije prezentirana dokumentacija o izvršenoj primopredaji ili otpremi baruta, ali je prezentiran Sporazum o raskidu ugovora o kupoprodaji, kojim se društvo obvezuje izvršiti povrat novčanih sredstava iz ugovora – piše u izvještaju.

Prodato je i više od 530 tona starog željeza koje nije bilo iskazano ni u poslovnim knjigama niti u stečajnoj masi. Željezo je prodato za 152.131 KM.

VEZANI TEKST - Grupa bivših radnika Vitezita uputila se pješice u Sarajevo

- Prema prezentiranim računima, izvršene su dvije prodaje željeza (34 tone + 163,66 tone) prije nego što je to razmatrao Odbor povjerilaca, a nakon toga još 334,88 tona, što je ukupno preko 532 tona starog željeza – piše u revizorskom izvještaju. Važno je napomenuti da je Odbor povjerilaca tijelo sačinjeno od predstavnika oih kojima firma duguje i to tijelo donosi odluke i o prodajama.

Osim toga, računi koji se tiču prodaje ovog željeza su sačinjeni na osnovu dokumentacije o vaganju koje je izvršila firma-kupac uz potpis vagara i vozača, bez ovjere i potvrde zaposlenika Vitezita.

(Ne)namjenski utrošak novca

- Zbog toga ne možemo potvrditi količinu izvaganog starog željeza niti klasu željeza, i ne možemo potvrditi iskazani prihod temeljem vjerodostojne knjigovodstvene dokumentacije – istaknuto je u izvještaju revizora. 

Stečajna upravitaljica Behrija Huseinbegović je, navode revizori, u januaru 2020. godine donijela poslovni plan za pokretanje proizvodnje koji nije potpisan niti dostavljen članovima Odbora povjerilaca.

Ured za reviziju institucija u FBiH utvrdio je i da je Vitezit u stečaju od Federalne vlade dobio 300.000 KM granta za pokretanje proizvodnje, ali revizija nije mogla potvrditi da je oko 110.000 KM tog novca utrošeno namjenski.

- U dostavljenom pregledu utroška sredstava dato je obrazloženo da se dio namjenskih sredstava morao iskoristiti za očuvanje stečajne mase, a zbog odgađanja izvještajnog ročišta i nemogućnosti pokretanja proizvodnje u roku – našli su revizori.

S druge strane, najveći dio utrošenih sredstava odnosi se na izmirene obaveze za struju i prema dobavljačima (146.922 KM), dok se na isplatu plaća za maj i juni odnosi 42.744 KM.

VEZANI TEKST - Pomoć Vitezitu 60 hiljada maraka

Vitezit je, dakle, pravdao ova sredstva (ukupno 189.666 KM), ali revizija ni za to što je pravdano nije mogla potvrditi da je u cijelosti namjenski potrošeno.

Revizori su ukazali i na neke "probleme" u provođenju revizije.

- S obzirom na to da je nad društvom pokrenut stečajni proces, od početka obavljanja revizije stečajna upraviteljica nametnula je ograničenja prema kojima, zbog pokrenute "stečajne likvidacije", Ured za reviziju nije nadležan za obavljanje revizije. Međutim, Planom revizija za 2020/2021. godinu, predviđeno je provođenje revizije društva za 2020. godinu. Plan je donesen u skladu sa odredbama Zakona o reviziji institucija u FBiH i dostavljen je Parlamentarnoj komisiji odgovornoj za reviziju – istakli su revizori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.