open-navfaktor-logo
search
Skandalozno
Režim okom, Tužilaštvo KS skokom: Na Delićev zahtjev bi da isljeđuju novinare i zastrašuju prijavitelje korupcije!?
Na adrese pojedinih medijskih kuća u Sarajevu ovih dana počeli su pristizati zahtjevi za dostavljanjem "generalijskih podataka" o novinarima koji su objavili dokumente Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, na čijem čelu je ministar Adnan Delić (Narod i pravda), a koji se odnose na navodni pokušaj ministra da na nezakonit način podijeli 728.000 KM namijenjenih udruženjima u FBiH.
23.02.2024. u 15:44
get url
text

Kako je jutros objavio portal Istraga, policija je, nakon što im je Tužilaštvo izdalo nekoliko naredbi u vezi s ovim slučajem, podatke o novinarima zatražilo od Hayata, a "kako bi se isti saslušali u svojstvu svjedoka".

Isti poziv očekuju i na portalu Istraga, gdje je tekst prvobitno objavljen, kao i u Slobodnoj Bosni, koja ga je prenijela.

Tragom ovih informacija kontaktirali smo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, te pitali odakle im ideja da pozivaju novinare kako bi ih saslušali u svojstvu svjedoka, a budući da, prema Zakonu o krivičnom postupku FBiH - članu 96, među onima koji se ne mogu saslušati spadaju upravo novinari jer su dužni zaštititi svoje izvore informacija.

Iz Tužilaštva KS su nam potvrdili kako "namjeravaju pozvati novinare kao svjedoke, a pritom ih upozoriti da ne mogu biti saslušani kao svjedoci"?!

- Tužilaštvo KS postupa po prijavi ministra Adnana Delića u cilju provjere navoda, a što nalaže i Zakon o krivičnom postupku FBiH. Postupajući tužilac je u skladu sa ZKP-om FBiH uputio policijskoj agenciji zahjev za postupanje u navedenom predmetu, a u vezi s informacijama koje su objavljene.

Također, prilikom dolaska na saslušanje, u ovom slučaju novinara, bit će upoznati sa svojim pravima, odnosno, poučeni shodno članu 96. ZKP-a FBiH da ne mogu biti saslušani kao svjedoci, ukoliko bi tim svjedočenjem povrijedili dužnost čuvanja profesionalne tajne, osim ako su oslobođeni te dužnosti posebnim propisom ili izjavom osobe u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne - naveli su iz Tužilaštva KS u odgovoru Faktoru.

Oni će ispitati i kako je to Delić namjeravao dijeliti budžetski novac. 

- Tužilaštvo će izvršiti provjere i navodnog nezakonitog pokušaja podjele 728 hiljada KM - naveli su u odgovoru.

Pohvalno je to što Tužilaštvo na osnovu medijskih napisa namjerava provjeriti istinitost navoda o pokušaju nezakonite isplate javnog novca, ali se pritom nameće pitanje čemu trošenje vremena i javnog novca na pozivanje novinara koji, naravno da neće otkriti svoj izvor jer da su ga mislili otkrivati vjerovatno bi ga i citirali u tekstu!?

FOTO: Istraga.ba

Zbog čega je i kome (osim ministru Deliću) bitno na koji način su novinari došli do dokumenata Ministarstva i koja je uopće poenta da ministar (zlo)upotrebljava pravosudne i policijske kapacitete kako bi došao do tih informacija?

Zašto bi Tužilaštvo to utvrđivalo ako nema - a nema elemenata bilo kojeg krivičnog djela, umjesto da svu svoju energiju usmjeri na istraživanje, kako se u javnosti već dugo tvrdi, sumnjivih radnji ministra Delića.

VEZANI TEKST - Delić objašnjavao zašto je poništio konkurs za raspodjelu 728 hiljada KM ugroženim kategorijama

Delićeva je namjera, kako se može pretpostaviti na osnovu svega, da zastraši buduće "zviždače" ili prijavitelje potencijalne korupcije ili da, ako je u mogućnosti, sankcionira onog ko je u ovom slučaju dao informacije medijima.

Naime, Bosna i Hercegovina ima Zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju. Tamo između ostalog se navodi da pod takozvano eksterno prijavljivanje spada i prijavljivanje javnosti te da ono podliježe posebnom obliku zaštitićenog prijavljivanja. Prijavljivanje javnosti bi podrazumijevalo, valjda, obznanjivanje takvih informacija i putem medija. Ako ne Delić, a onda barem tužilac bi trebao biti upoznat s tim, pa se naročito na Tužilaštvo KS odnosi pitanje zašto se ovim zastrašuju i ušutkavaju prijavitelji potencijalne korupcije, a i novinari?

Tekst Istrage u kojem je objavljeno da je Delić namjeravao nezakonito utrošiti sredstva, pozivajući se na dokumente koje potpisuje federalni ministar finansija Toni Kraljević u kojima on upozorava da je Delić prekršio zakonske procedure, možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.