open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
Rezultati ankete: Evo koje stranke su za fer i poštene izbore u BiH, a koga to ne zanima
Udruženje "Most Istok Zapad – Bosna i Hercegovina" sprovelo je istraživanje stavova političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH kroz anketu sa tri pitanja u vezi sa nekim od izmjena Izbornog zakona BiH.
23.01.2024. u 07:51
get url
text

VEZANI TEKST - Izglasane SDA-ove izmjene Izbornog zakona BiH, "Trojka", HDZ i SNSD se razišli po ovom pitanju

Stranke su davale odgovore da li su za uvođenje digitalnih tehnologija koje omogućavaju pretpostavke za fer, poštene i regularne izbore u BiH, da li su za uvođenje obaveznog glasanja u BiH, i da li su za uvođenje instituta vanrednih i projevremenih izbora?

Političke stranke i zastupnici su imali mogućnost da u određenom roku do 19. januara kratko odgovore sa DA, NE ili nešto drugo sa obrazloženjem. Također je navedeno da se ignorisanje odgovora u ovoj anketi podrazumjeva kao NE.

Iako bi zastupnicima u Parlamentu BiH trebao biti imperativ da imaju svoje stavove o svim pitanjima, neke stranke i njihovi zastupnici su izabrali da nemaju stav o tome i ne odgovore ništa na jasno postavljena pitanja.

Na sva tri gore postavljena pitanja potvrdne odgovore dali su SDA, SDP, Naša stranka, NES – Za nove generacije, PDP, SDS, HDZ 1990 te Naprijed. 

Za uvođenje digitalnih tehnologija i fer izbore, prema rezultatima ankete, nisu SNSD, HDZ i stranke okupljene oko HDZ-a, Narod i pravda, Željko Komšić - Za građansku državu– DF/GS, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Demokratski savez - DEMOS, Ujedinjena Srpska, Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića i Stranka za BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.