open-navfaktor-logo
search
Gazdovali 83 godine
Ribolovci u Ključu se pobunili zbog koncesije privatniku, neki vratili članske kartice SDP-u
Nakon provedenog javnog poziva Ministarstva poljoprivrede USK SRD Ključ je nakon 83 godine izgubilo pravo upravljanja nad vodama Ključa nakon čega im prijeti gašenje
16.09.2019. u 21:24
get url
text
Ribolov Sanica Ključ
Ribolov Sanica Ključ

Iz Sportskog ribolovnog društva Ključ, tačnije jedan od članova Adnan Hodžić, se obratio našoj redakciji požalivši se na konkurs za dodjelu ribolovnih prava na vodama Unsko-sanskog kantona, koje je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK na čijem čelu je Sulejman Kulenović (SDP). Dodaje da je Ministarstvo putem konkursa dodijelilo ribolovno pravo privatniku i time na gašenje osudilo SRD Ključ koje postoji od 1936. godine.

Gazduju vodama pune 83 godine

- Naše društvo je jedno od rijetkih udruženja ovakve vrste u BiH koje više nego uspješno djeluje i sve svoje zakonske obaveze izmiruje. Koliko savjesno upravljaju povjerenim im rijekama, najbolje pokazuje podatak da smo na naše rijeke doveli prvo Svjetsko prvenstvo u fly fishingu, a zatim i Evropsko prvenstvo pri čemu smo od svjetskog i evropskog fly fishinga Saveza dobili priznanje na očuvanju i populaciji autohtonih vrsta ribe na našim rijekama - navodi se u pismu iz SRD Ključ.

Dodaju da sve to i drugi uspjesi nisu bili dovoljni da SRD Ključ ostane vlasnik ribolovnog prava na rijekama na kojima gazduje pune 83 godine.

- Pravo nad vodama je pod sumnjivim i krajnje nefer pravilima konkursa, dodijeljeno privatnom sektoru. Općinsko vijeće Ključa je na svojoj sjednici održanoj 30. aprila ove godine, jednoglasno dalo svoju podršku SRD Ključ i izrazilo želju da ono i dalje ostane vlasnik ribolovnog prava i od ministarstva zahtijevalo da najveća novčana ponuda na konkursu ne bude presudna pri dodjeli ribolovnog prava - kazao je član ovog društva.

Pričali smo i sa Damirom Hamedovićem, predsjednikom društva.

- Nismo dobili uvid u to bodovanje, ali očigledno da je cijena bila presudni faktor. Naime, mi kod konkursa moramo ponuditi visinu naknade za ribolovna prava koja se plaćaju kantonu. Do sada je bilo 5.000 KM godišnje za naše ribolovno područje, a privatnik je ponudio prve dvije godine 15.000 KM, a drugih osam godina 10.000 KM, tako da je, koliko imam informacije, tu dobio 30 bodova, a mi 15, tako da je po meni to bio odlučujući faktor. Uglavnom, mi smo se žalili, čekamo šta će odlučiti Federalno ministarstvo poljoprivrede - govori nam Hamedović i dodaje:

- Prema mom mišljenju, neće biti razloga da više postoji udruženje jer ako ne upravljamo vodama, to bi skupština donijela odluku i bilo bi problema oko finansiranja. Čut će se jer ja još ne mogu da vjerujem da ćemo izgubiti, ne mogu se s tim pomiriti, ne znam.... Iskustvo Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, pokazuju da nakon dvije godine, mole ako se da privatnicima, da se vrati udruženjima. Postoji i opasnost od ugrožavanja ribljeg fonda, unošenja nekih drugih vrsta - upozorava Hamedović.

Zatražili smo i pojašnjenje u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK.

- Ministarstvo nije nikom oduzelo ribolovno pravo nego je raspisalo javni poziv nakon isteka ugovora o korištenju ribolovnog prava na deset godina SRD Ključ, a shodno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu. Ministar je donio rješenje o formiranju stručne Komisije za provođenje postupka dodjele ribolovnog prava na USK. Prije otvaranja zatvorenih ponuda donesena je Odluka o bodovanju aplikacija. Javila su se dva aplikanta SRD Ključ i doo "Kraljevac". Komisija je izvršila bodovanje shodno Odluci o bodovanju posebnih uvjeta i dostavljenoj dokumentaciji koja je tražena putem Javnog poziva - rekli su nam u Ministarstvu.

Postupak kod Federalnog ministarstva poljoprivrede 

Napominju da se nije bodovalo pismo podrške od Općinskog vijeća Ključ kojim daju pismo podrške i preferiraju SRD Ključ  jer se to nije se tražilo javnim pozivom.

- Nakon toga komisja sačinjava kompletan izvještaj, predlaže ministru da rješenjem dodijeli ribolovno pravo na deset godina prvorangiranom aplikantu po broju bodova. SRD Ključ je dostavio blagovremenu žalbu uz prethodno traženje dokumentacije o provođenju postupka i procedure dodjele ribolovnog prava, što je i dostavljeno. Kompletni spisi sa proceduralnom dokumentacijom su dostavljeni u Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao drugostepenom organu koji rješava postupak po žalbama  - rekli su nam.

Zbog dodjele koncesije privatniku jedan od ribara je istupio iz SDP-a, a video koji o tome svjedoči dostavljen je anonimno redakciji Faktora. Redakciji nije poznato njegovo ime. 

Muškarac na videu razgovara sa kolegom u SDP-u Ključ gdje mu objašnjava kako je dugogodišnji član SDP-a, kao i članovi njegove porodice, ali istovremeno objašnjava i da napušta tu stranku zbog posljednjih događaja u vezi s koncesijom.

-Sad zbog dešavanja oko ribarskog udruženja, šta nam radi Suljo (ministar Sulejman Kulenović, SDP, op. a.) i načelnik (Nedžad Zukanović, SDP, op. a.), ja sam donio ove svoje tri članske i možete ih dati Sulji, neka vidi. Više ne želim biti član SDP-a - govori na videu, između ostalog, ribar koji je istupio iz SDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.