open-navfaktor-logo
search
Izabran u trećem krugu
Rifat Škrijelj ostaje na čelu UNSA
Prof. dr. Rifat Škrijelj ostaje rektor Univerziteta u Sarajevu. Njegov prvi mandat na čelu Univerziteta počeo je 1. oktobra 2016. godine.
01.07.2020. u 15:18
get url
text

O rektoru je danas odlučivao Senat Univerziteta, a Škrijelj je izabran tek u trećem krugu glasanja. 

Kanditati su bili prof. dr. Elvir Čizmić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Šaćir Filandra, redovni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, i prof. dr. Rifat Škrijelj, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

{$galerijaFotografija}

Nakon što su kandidati prezentirali svoje programe, Senata je tajnim glasanjem birao rektora. Glasalo je 40 članova Senata, a u prvom krugu Škrijelj je dobio 20 glasova, Filandra 18, Čizmić dva.

U drugom krugu Škrijelj i Filandra su dobili po 20 glasova. Uslijedio je i treći krug glasanja, te je Škrijelj dobio 21 glas, a Filandra 19. Kako je protekao treći krug, ko je kako glasao te ostale pojedinosti nisu poznate, jer je glasanje tajno.

Današnji izbor za rektora UNSA pokazatelj je koliko je pokušaj politike da porobi Univerzitet uzeo maha. Jer smo u tri kruga jedva izabrali rektora, kazao je Škrijelj nakon glasanja.

- Samo zato što su sadanjem rektoru političkim pritiscima pojedini članovi Senata oduzeli pravo glasa, ja danas nisam glasao.Bio sam izložen pritiscima u prethodnih sedam dana. Taj pisani materijal će biti zadokumentovan kao dokaz pokušaju da jedna potpuno neprimjerena politika izbora rektora uđe u klupe Univerziteta - kazao je novi-stari rektor.

Danas je pobijedio Univerizitet a ne Rifet Škrijelj, smatra rektor.

- Ja sam danas osramoćen jer mi nakon četiri godine moga rada zajedno sa vama, mog krvavog rada, nije dato pravo glasa koje je zakonom zagarantovano. Da ja nisam odustao od glasanja, sjednica se ne bi ni održala jer se u nekim polotičkim krugovima napravio deal da se sjednica problematizira.

Bili ste mi motivacija da se prijavim, članovi i članice Senata. Pošto sam danas imao veoma tešku situaciju privatnu, a neki su se od mene ogriješili. Ogriješili su se oni koji su mi zadavali udarce. Obećavam da dok sam ja rektor, nikada se neće rektor birati na Kliničkom centru UNSA, već u sali Senata - rekao je Škrijelj.

VEZANI TEKST - Škrijelj priznao da je politički aktivan: Ja sam član SDA

Odlučio je da će sada biti nestranački čovjek.

- Od danas više nisam član SDA. Nemam od danas nikakve veze niti sa jednom političkom opcijom - rekao je Škrijelj kojeg već duže vrijeme povezuju s Narodom i pravdom.

Šest mjeseci Porezna nije izlazila iz Univerziteta, požalio se Škrijelj.

- Svi koji misle da će pokoriti Univerzitet, ja im kažem da neće. Moja briga o prioritetnim stvarima u narednom periodu jesu što kvalitetniji studenti. Kao rektor Univerziteta odnosit ću se prema svima korektno pa i prema dekanima koji su prema meni postupali kako jesu postupali. Ovdje se pokušalo poigrati sa akadenskim integritetom UNSA. Vrlo korektno sam razgovarao sa studentskim predstavnicima koji su meni rekli šta očekuju, a to je kvalitetno obrazovanje, da im sve bude nadoknađeno što su propustili tokom pandemije - rekao je, između ostalog, Škrijelj.

20200701141508_0J4A3374.JPG
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.