open-navfaktor-logo
search
SDP u opoziciji
Rifatbegović: Jedinstven Klub vijećnika SDA može dovesti do promjene većine u Tuzli
Stranka demokratske akcije (SDA) nakon posljednjih Lokalnih izbora u Gradskom vijeću Tuzle imala je pet vijećnika. 
31.03.2022. u 08:02
get url
text

Vrlo brzo postalo je jasno da četiri vijećnika Ćerim Rastoder, Medina Lolić, Nusret Muminović i Šefik Husić, ne djeluju na osnovu odluka Gradskog odbora SDA Tuzla, što je na kraju dovelo do toga da formiraju vlastiti klub samostalnih vijećnika i da jedini predstavnik SDA u Gradskom vijeću bude dr. Zijah Rifatbegović, ugledni hirurg s Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i univerzitetski profesor.

Zbog svega navedenog, četiri vijećnika, kao i njima veoma blizak zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona Smajo Mandžić isključeni su iz SDA u maju prošle godine. Svi su u jednom momentu bili dio koalicije koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP), Mandžić na nivou kantona, a vijećnici u Gradskom vijeću Tuzle, pa je Ćerim Rastoder dobio i funkciju potpredsjednika Gradskog vijeća Tuzle.

Nakon smjene SDP-ove vlade u TK Smajo Mandžić ponovo se priključio vlasti koju predvodi SDA, pa je odluka o isključenju iz stranke poništena 17. februara ove godine odlukom Predsjedništva SDA, a na osnovu zahtjeva Izvršnog odbora SDA TK.

Klub vijećnika SDA u Tuzli i dalje broji samo jednog vijećnika, a Rifatbegović kaže da se nada da još dugo neće biti usamljen u gradskoj zakonodavnoj vlasti.

- Mi smo imali jedan sastanak radne grupe koju je formirao Izvršni odbora SDA Tuzla, i moje mišljenje, a i mišljenje većine, jest da s kolegama koji su vraćeni u stranku treba razgovarati. Moramo uskladiti stavove i smiriti emocije da bismo doveli do toga da SDA ima Klub vijećnika i da budemo kompaktna cjelina, koja neće podlijegati utjecajima vladajuće većine u Tuzli - kaže Rifatbegović za Faktor.

Ta četiri vijećnika su bili dio većine u Gradskom vijeću, dodaje Rifatbegović, a u slučaju da se Klub SDA vrati u puni kapacitet, mora se poštovati odluka Predsjedništva i Izvršnog odbora SDA Tuzla i to znači da nema podrške gradonačelniku Jasminu Imamoviću.

- Ja se nadam da bi jedinstven Klub vijećnika SDA mogao biti prevaga da se formira nova većina u Gradskom vijeću Tuzle, koja neće podržavati gradonačelnika Imamovića. U Gradskom vijeću već sada je nestabilna većina. Savez za bolju budućnost (SBB) više nema vijećnika, a postoji jedna značajna grupa u opoziciji koja bi mogla napraviti promjenu - ističe Rifatbegović.

O tome hoće li Rastoder ostati u rukovodstvu Gradskog vijeća po Rifatbegoviću sud treba dati Izvršni odbor SDA u Tuzli.

Zanimljivo je da se gradonačelnik Imamović nije odrekao podrške četiri vijećnika, iako su oni sada de facto ponovo članovi SDA. Da podsjetimo, bilo kakvo koaliranje sa SDA strogo je zabranjeno u SDP-u i zbog toga su čak neki ugledni članovi isključivani iz partije. Sve to govori u prilog Rifatbegovićevim tvrdnjama da je većina u Tuzli veoma krhka, vjerovatno nikad "tanja" od prvih demokratskih izbora u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.