open-navfaktor-logo
search
Obratio se institucijama
Rifatbegović: Ono što je gradonačelnik Imamović izgovorio je za opoziv, a ja samo tražim izvinjenje
Prof. dr. Zijah Rifatbegović, vijećnik Stranke demokratske akcije u Gradskom vijeću Tuzla, zbog prijetnji koje mu je s govornice uputio gradonačelnik Jasmin Imamović, nakon prijave policiji, obratio se i Komisiji za ljudska prava i slobode Gradskog vijeća, OSCE-u, Centru civilnih incijativa (CCI) te Instituciji ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.
07.10.2021. u 12:27
get url
text

Podsjećamo, Imamović je za govornicom Gradskog vijeća rekao: "Mi ćemo se, doktore, bolan, vama pozabaviti, ne sekirajte se, ali sada pričamo o budžetu", a potom je Rifatbegoviću poručio i da "će biti tema".

VEZANI TEKST - Rifatbegović: Policiji sam prijavio prijetnje koje mi je uputio gradonačelnik Imamović

- Ovo što je gradonačelnik rekao je za opoziv. Ali ja samo tražim izvinjenje, da se gradonačelnik upristoji i da sebi nešto tako ne dozvoli. Dakle, očekujem da se ogradi od onoga što je rekao. Ja sam sve prijavio i policiji, pa će i nadležno tužilaštvo dati procjenu, da li je to prijetnja i govor mržnje - rekao je danas, između ostalog, dr. Rifatbegović na press konferenciji u Tuzli.

On je istakao da se ovdje ne radi o politici nego o narušavanju ugleda grada.

- Ova prijetnja je specifična iz dva razloga. Kada obavljate funkciju gradonačelnika, trebate biti primjer u komunikaciji. Prijetnja je upućena meni lično, a ne mom političkom subjektu, na jedan ružan udbaški način. Gradonačelnik jednog univerzitetskog grada ne treba koristiti najmračnije izreke iz vremena iza nas. Posebno je opasno što prijatnja dolazi od gradonačelnika koji ima mehanizme da to provede u djelo - rekao je Rifatbegović.

To je poziv na progon, podvukao je Rifatbegović, i ne smije se drugačije tumačiti.

Na press konferenciji se obratio i Žarko Vujović, koji je rekao da je osjetio potrebu da se oglasi zbog svega onoga što se njemu desilo.

Podsjećamo, njemu je u novembru prošle godine na privatnom vozilu ispisano "4 S" i "četnik", a u to vrijeme je bio predsjedavajući Skupštine Tuzlanskog kantona.

- Sve je počelo spinovanjima koje su prenijeli mediji, a kojima su se priključili politička partija kojoj sam pripadao (Socijaldemokratska partija, op. a.) i puno direktora javnih preduzeća. Nakon toga smo moja porodica i ja trpili nelagode. Smatram nedostojnim da najviši zvaničnik grada Tuzle izgovori takve riječi - rekao je Vujović.

Istakao je da u svemu prepoznaje postupke iz diktatorskih režima.

- Obilježi, diskreditiraj i eliminiši. Nadam se da neće biti više eliminacija, kao što je nekad bilo, ali mislim da je naša obaveza da se na to ukaže. Šta bi bilo da je običan građanin to rekao nosiocu bilo koje javne funkcije - zaključio je Vujović.

Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokrata (SD) BiH Mirel Mišković danas je rekao da će se boriti da Poslovnik o radu Gradskog vijeća poštuje i da svi imaju slobodu govora.

- Konstitiran je i Etički odbor Gradskog vijeća i mi ćemo se kroz to tijelo boriti da se sačuva dignitet i dostojanstvo ove institucije - rekao je Mišković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.