open-navfaktor-logo
search
Burna sjednica
Rifatbegović: Policiji sam prijavio prijetnje koje mi je uputio gradonačelnik Imamović
Prof. dr. Zijah Rifatbegović, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla, policiji je prijavio gradonačlenika Jasmina Imamovića zbog riječi koje mu je uputio tokom sjednice.
01.10.2021. u 15:10
get url
text

Imamović je za govornicom rekao: "Mi ćemo se, doktore, bolan, vama pozabaviti, ne sekirajte se, ali sada pričamo o budžetu", a potom je Rifatbegoviću poručio i da "će biti tema".

- Svemu je prethodio govor gradonačelnika o amandmanima na gradski budžet, u kojem je, između ostalog, govorio o bosansko-turskom riječniku i bosanskom jeziku. Ta priča o jeziku i rječniku je trajala poprilično dugo i ja sam s mjesta zamolio predsjedavajuću da gradonačelniku naloži da se vrati u okvir tačke dnevnog reda. Nakon toga mi se gradonačalnik obratio i rekao mi "da svoju mržnju zadržim za sebe" - priča Rifatbegović za Faktor.

Rifatbegović je hirurg i unverzitetski profesor, a vijećnik je Stranke demokratske akcije (SDA) koja je opozicija u Gradskom vijeću Tuzle.

- Iznenadio sam se riječima o mržnji, ali tada sam vidio da je neprijateljski nastrojen. Kasnije se gradonačelnik vratio na dnevni red, a u jednom momentu je rekao da se nada da ga neko bahat i nevaspitan neće prekinuti i tada sam se ponovno obratio predsjedavajućoj i upitao je da li dozvoljava ovakav govor - nastavlja dr. Rifatbegović.

Dobio sam uvrede da sam nevaspitan i bahat, ističe on, jer tražim da se govori o rebalansu budžeta.

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Nataša Perić reagirala je tako što je Rifatbegoviću rekla da ga Imamović nije imenovao, a onda je Imamović izrekao ono zbog čega ga je Rifatbegović prijavio.

- Je li to postoji neka mafijaška organizacija koja će se baviti sa mnom? Ja to mogu tumačiti na razne načine. To je jezik ulice i jezik kriminala. Zbog toga sam prijavio da mi je upućena prijetnja za ličnu i porodičnu sigurnost. Obratio sam se Policijskoj stanici Centar, pozvan sam u MUP i tamo sam dao izjavu inspektoru - navodi Rifatbegović.

On ističe da, iako je dobacivao s mjesta i kršio poslovnik, nije rekao ništa sporno i nije bilo razloga da se izrekne nešto onakvo.

- Ja nisam rekao grubu ni ružnu riječ, a dobio sam prijetnju. Kad se na ovaj način prijeti meni, koji sam potpuno neovisan o gradonačelniku, kako li je tek onima koji su uposlenici Gradske uprave i gradskih institucija, koji direktno ovise o njegovoj volji. On je upućujući prijetnju meni zaprijetio svima i to je opasno za demokratiju - zaključio je dr. Rifatbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.