open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Rijaset: Nikšić ne razumije, pa moramo objasniti - mi svoj status rješavamo s državom, a ne sa strankom
U sinoćnjem gostovanju Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, u Dnevniku D Federalne televizije, spomenuta je i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u kontekstu govora o nepotpisivanju ugovora između nje i države.
13.01.2023. u 14:04
get url
text

Tim povodom reagirali su iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH. 

- Budući da nam se čini kako gosp. Nikšić ne razumije dovoljno to pitanje, osjećamo potrebu kazati sljedeće:

1. Kako je pitanje potpisivanja predmetnog ugovora stvar države i njenih organa, Islamska zajednica je o tome razgovor i vodila s državom, a ne s nekom političkom strankom, i s njenim organima na nivou države i entiteta još 2015. godine usaglasila sve tačke, te je kao takav i usvojen na Vijeću ministara BiH i proslijeđen Predsjedništvu BiH na usvajanje. Nažalost, o tom pitanju Predsjedništvo BiH zbog upornog protivljenja nekih njegovih članova nikada do danas nije postiglo potrebnu saglasnost.

2. Predsjednik SDP-a trebao bi znati da Islamska zajednica nije o tom pitanju razgovarala ni s jednom političkom partijom i da to pitanje nije u nadležnosti političkih partija, već, isključivo, u nadležnosti države. Prema tome, neće političke partije razgovarati o tome, neće one, kako je on naznačio, razgovarati o odsustvu s posla u vrijeme džume, odsustvu s posla radi obavljanja hadža i sl., već će to činiti nadležni državni organ i Islamska zajednica, i niko drugi. Trgovanje tim pitanjem u međupartijskim razgovorima i dogovorima nije prihvatljivo. Iz toga razloga je uslijedilo naše reagiranje koje je gosp. Nikšić spomenuo u svom gostovanju.

Što se tiče njegove insinuacije da se "zna iza koje političke opcije oni (Islamska zajednica) stoje", ona nije vrijedna našeg komentara - kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - navode u saopćenju iz Islamske zajednice u BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.