open-navfaktor-logo
search
Šta se čeka
Rimac i dalje šuti, njegov šef Cvitanović: S gnušanjem odbacujem političku trgovinu u slučaju KCUS, čemu pritisak?
Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu još čeka federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca da odluči hoće li dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a. Rimčev stranački šef Ilija Cvitanović (HDZ 1990) izjavio je za Faktor kako s gnušanjem odbacuje navode da iza svega stoji politička trgovina.
20.02.2024. u 13:46
get url
text

VEZANI TEKST - Rimac najavio odluku o direktoru za danas, šta se desilo: Situacija je takva da su interesne grupe važnije od KCUS-a

- To će uskoro biti završeno. Zakon nije definisao zadnji rok za davanje saglasnosti. Proces će uskoro biti priveden kraju, ovako ili onako, vidjet ćete kada bude završeno. Nema nikakve političke trgovine, cilj je utvrditi zakonitost. S gnušanjem odbacujem bilo kakve teze koje se spominju u javnosti. Ostavimo ljude da završe posao po zakonu u nekom razumnom roku. Ne znam čemu ovakav pristisak - kazao nam je Cvitanović.

Dodao je da KCUS trenutno funkcioniše "vrlo uredno" i da će uskoro dobiti novog generalnog direktora. Na naše pitanje je li to prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, Citanović nije želio odgovoriti. 

Ministar Rimac danas nije odgovarao na naše pozive, kao ni predsjedavajući Upravnog odbora KCUS-a Benjamin Kulovac. 

Federalni delegat Aljoša Čampara koji je ispred Naroda i pravde učestvovao na posljednjem sastanku u Vladi Federacije u vezi s imenovanjem generalnog direktora KCUS-a, kazao nam je da ne zna ništa te da nema novih informacija.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković ranije je poručio kako očekuje da će Gavrankapetanović biti ubrzo imenovan.

- Očekujemo da prof. dr. Ismet Gavrankapetanović bude imenovan vrlo brzo, a u suprotnom sam siguran da će pravosudni organi reagovati. E onda, nek' se pripreme interesne grupe - kazao je Konaković. 

VEZANI TEKST - Igre političkog podzemlja: Ko pokušava srušiti izbor Gavrankapetanovića, hoće li Rimac završiti na optuženičkoj klupi?

Od ranije je poznato da Konaković inzistira na imenovanju Gavrankapetanovića te da su se s time provobitno saglasili Nermin Nikšić i Edin Forto. Međutim, u međuvremenu su se neki od njih navodno predomislili. Javnost je već upoznata s tim kroz novinarske tekstove da određene interesne grupe iz SDP-a, a i NiP-a ne žele Gavrankapetanovića na čelu KCUS-a.

Konaković je prije par dana spomenuo kako se Gavrankapetanovićevom imenovanju protive i pojedini lobiji u Ministarstvu zdravstva FBH.  

Nova sjednica Upravnog odbora KCUS-a očekuje se krajem mjeseca.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.