open-navfaktor-logo
search
Odustaju od štrajka
Rimac ljekarima obećao da će Vlada FBiH na prvoj sjednici donijeti odluku o početku pregovora za kolektivni ugovor
Predstavnici Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine danas su održali sastanak sa Nediljkom Rimcem, federalnim ministrom zdravstva.
31.01.2024. u 17:51
get url
text

Kako nam je kazala dr. Marina Berberović, predsjednica, "dogovoreno je da će Federalno ministarstvo zdravstva već na idućoj sjednici Vlade FBiH, na dnevni red staviti tačku o početku pregovora sa sindikatom za novi kolektivni ugovor".

 VEZANI TEKST - Sindikat ljekara FBiH sutra u Federalnom ministarstvu zdravstva: Ukoliko ne bude pomaka idemo u štrajk

- Nisu nam tačno znali reći kada će premijer Nermin Nikšić zakazati sjednicu, vjerovatno naredne srijede ili četvrtka, vidjet ćemo. Očekujemo da sada Federalna vlada na svojoj prvoj sjednici donese odluku da se krene u pregovore sa sindikatom. Ovo je nešto što čekamo osam mjeseci, dakle po zakonu Federalna vlada treba imenovati pregovarački tim i da se počne sa razgovorima. Mislim da smo napravili zadnji korak prije samog sjedanja za pregovarački sto i zadovoljni smo onim što smo danas čuli tako da odustajemo od generalnog štrajka - navela je Berberović.

Ono što Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije traži od Federalne vlade je ujednačavanje primanja ljekarima na području cijele FBiH.

Berberović je do sada u više navrata istakla "kako je nedopustivo da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.