open-navfaktor-logo
search
Nema kraja trakavici
Rimac najavio odluku o direktoru za danas, šta se desilo: Situacija je takva da su interesne grupe važnije od KCUS-a
Još nije poznato hoće li federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Gavrankapetanovića je krajem decembra prošle godine imenovao Upravni odbor najveće medicinske ustanove u zemlji. Kako je Faktor ranije objavio, Rimac se na sastanku 14. februara obavezao da će za dva dana donijeti konačno rješenje.
16.02.2024. u 15:21
get url
text

VEZANI TEKST - Ministar Rimac ima rok od dva dana da donese rješenje o imenovanju Gavrankapetanovića

Advokat prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, Avdo Salihbegović izjavio je kako on kao opunomoćnik profesora, a niti sam profesor Gavrankapetanović nemaju upliva u ministrovu odluku, već očekuju da Rimac pismeno obavijestiti UO o davanju ili ne davanju saglasnosti.

- U ovom trenutku ne znam ništa. Profesor kao kandidat koji je imenovan nema ni želju ni potrebu reagovati na bilo kakav način. Imate institucije koje trebaju reagovati, a hoće li i na koji način je već drugi par rukava.

Ako ne dobije saglasnost, to znači da nema političke volje da Gavrankapetanović bude generalni direktor KCUS-a. A ako dobije saglasnost, opet je pitanje hoće li on biti ili neće. Trenutna situacija je takva da je očigledno da su interesne grupe važnije od Kliničkog centra. Sad je stvar političke prirode. Profesor ispunjava sve uvjete.

Međutim, postavlja se pitanje ako prof.dr. Gavrankapetanoviću već sada stvaraju probleme, šta će biti kada dođe u KCUS - kaže Salihbegović, koji ne isključuje mogućnost da se Gavrankapetanović povuče.  

Član UO KCUS-a Dragan Stevanović, koji trenutno boravi van BiH, kazao je da ni on nema novih informacija. Na pitanje hoće li UO podnijeti krivičnu prijavu protiv Rimca ukoliko se sa bude i dalje odugovlačilo sa čitavom procedurom, Stevanović je kazao da zna jedino da će UO imati sjednicu krajem mjeseca "i tada ćemo donijeti odluke". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.