open-navfaktor-logo
search
Gradski odbor SDA
Rješenje za Covid-ambulantu: Ministar Halkić strpao bi pacijente u Bihaću u tri kontejnera
Gorući problem Doma zdravlja Bihać je možda i ponajbolja slika i prilika rada sadašnjeg ministra zdravstva, rada i socijalne politike Murisa Halkića, poručili su iz Gradske organizacije SDA Bihać.
08.01.2022. u 22:01
get url
text

- Iako je Vlada Federacije BiH promptno djelovala i doznačila tri miliona maraka za izgradnju objekta Doma zdravlja koji je oštećen u zemljotresu prije godinu dana, ministar još nije ustanovio šta bi i kako trebalo graditi. U čitavoj priči najviše trpe Bišćanke i Bišćani, odnosno korisnici zdravstvenih usluga. U uvjetima nedostojnih medicinskih standarda za 21. stoljeće, ljekari i medicinsko osoblje primorano je raditi u improviziranim uvjetima i kontejnerima već  godinu dana, bez naznaka suštinskog rješavanja problema - navodi se u saopćenju Gradske organizacije SDA Bihać.

Građani Bihaća se osjećaju poniženim jer svoja osnovna ljudska prava, a što zdravstvena zaštita zasigurno jeste, nisu u mogućnosti realizirati u uvjetima dostojnim čovjeka i vrlo često su prisiljeni zdravstvenu potrebu realizirati u privatnim zdravstvenim ustanovama.

- Mi smo u SDA uložili maksimalne napore da prevaziđemo problem funkcionisanja primarne zdravstvene zaštite na nivou grada Bihaća. Poduzeli smo konkretne aktivnosti i uputili inicijativu prema Vladi Federacije BiH te u saradnji sa federalnim zastupnicima i našim predstavnicima u Vladi obezbijedili tri miliona KM za tu namjenu. Nažalost, resorno ministarstvo nije dovoljno učinilo na prevazilaženju ovog problema. I pored toga što ministar pokazuje institucionalnu inertnost u rješavanju problema, u jučerašnjoj informativnoj emisiji FTV dodatno ponižava građane, nadrealno im poručujući da rješenje problema Covid-ambulante vidi u "uvezivanju kontejnera". Bišćanke i Bišćani zaslužuju puno više od "uvezanih" kontejnera - zaključuju iz Gradske organizacije SDA Bihać.

Ministar Halkić za Federalnu televiziju je poručio "da očekuje u narednih pet do sedam dana da se ovi kontejneri uvežu, da pacijenti imaju kontejner gdje će biti čekaonica, zatim kontejner za preglede i kontejner za hitne intervencije".

- Napravimo, kako smo dogovorili, jedan krug tako da pacijent uđe na jednu stranu, a izađe na drugu - rekao je on. 
 
 
 
 
 
 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.