open-navfaktor-logo
search
Potvrdio direktor
RMU Banovići i Elektroprivreda BiH postigli dogovor, ugalj opet ide u TE Tuzla, evo po kojim cijenama
- Postigli smo dogovor s Elektroprivredom Bosne i Hercegovine i ugalj iz našeg rudnika već pet dana se dostavlja Termoelektrani Tuzla - potvrdio je za Faktor Rasim Dostović, direktor Rudnika mrkog uglja Banovići. 
24.01.2024. u 11:50
get url
text

VEZANI TEKST - Udar na elektroenergetski sistem: RMU Banovići obustavio isporuku uglja Termoelektrani Tuzla

Podsjetimo, u RMU Banovići su krajem prošle godine odlučili obustaviti isporuku uglja TE Tuzla nezadovoljni ponuđenom cijenom za 2024. Sada je, kako kaže Dostović, postignut kompromis.

- Pregovarački postupak je završen, pripremljen je ugovor koji ćemo postpisati uskoro, za koji dan. Pronašli smo kompromis u vezi cijena. Osnovna cijena je 7,8 KM po gigadžulu, a kroz tabele premiranja ona može biti i viša, ali i niža ukoliko ugalj nije potrebne kvalitete.

Javnost mora znati da je tržišna cijena uglja 10 KM po gigadžulu i mi ćemo se kroz utvrđen način premiranja približiti tom iznosu. Niko nije zadovoljan, niko nije nezadovoljan, ovo je kompromis - objašnjava Dostović i naglašava:

- Da nemamo druge kupce koji ugalj kupuju od nas po cijeni od 10 KM, bili bismo u minusu. Dio uglja prodat ćemo komercijalnim kupcima i na taj način pokriti razliku.  Dogovoreno je da ukoliko TE Tuzla tokom 2024. bude imala potrebe za većim količinama uglja ponovo sjednemo za stol i nađemo rješenje prihvatljivo za obje strane.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.