open-navfaktor-logo
search
Istovremeno
Ročišta Dodiku i Lukiću zakazana za 6. mart
Ročišta protiv predsјednika entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića zakazana su za 6. mart u isto vriјeme, u 13 sati u sudnici broј četiri, objavljeno je na službenoj stranici Suda Bosne i Hercegovine. 
21.02.2024. u 08:37
get url
text

Dodik i Lukić optuženi su za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.  

Lukiću je u Službenom glasniku RS-a objavio zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanju oduka Ustavnog suda BiH, koji je prethodno usvojila Narodna skupština RS-a, a ukaz o njihovom proglašenju potpisao entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Visoki predstavnik u BiH je poništio ta dva zakona, odmah po njihovom usvajanju u Narodnoj skupštini RS-a, a potom je nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, prema kojim je neizvršavanje oduka visokog predstavnika krivično djelo.

Lukićev predmet јe od Dodikovog 17. јanuara razdvoјio sudiјa Suda BiH Mirsad Strika, zbog zdravstvenih problema direktora Službenog glasnika RS. 

Sutkinja Sena Uzunović, kojoj je predmet dodiјeljen, rekla je da ta dva procesa moraju biti u istoj fazi da bi bila donesena odluka o ponovnom spajanju, odnosno moraju biti održani glavni pretresi u oba predmeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.