open-navfaktor-logo
search
Ministru uputili pitanja
Roditelji Džene Gadžun odbili sastanak s Vranićem: Da je radio svoj posao, naša kćerka bi bila živa, koga štitiš?
Porodica djevojčice Džene Gadžun, koja je preminula nakon operativnog zahvata koji je urađen u stomatološkoj ordinaciji Bejtović, održala je danas protest ispred Vlade Kantona Sarajevo, gdje su postavili brojna pitanja ministru zdravstva KS Harisu Vraniću.
14.11.2022. u 09:24
get url
text

Otac malene Džene Gadžun Muris Gadžun uputio je pitanja ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću.

- Koga štitiš, Harise? Zašto nisi dostavio ljekarskoj komori inspekcijski nalaz? Zašto kriješ da je ordinacija još otvorena? Zašto na moj pisani zahtjev odgovaraš na Facebooku, zašto ne vršiš nadzor nad radom privatnih ordinacija? Da si radio svoj posao, do smrti moje Džene nikada ne bi došlo. Druga djeca se ne bi operisala u stomatološkoj ordinaciji. Nemoj misliti da sam ovdje došao sat ili dva da stojim, spreman sam da te gonim i do Strazbura ako treba - poručio je otac Džene Gadžun.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić pozvao je roditelje Džene Gadžun na sastanak, ali roditelji su odbili ući na sastanak.

- Ministar treba ovdje da izađe i da odgovori na pitanje, ja kod njega neću ulaziti. Cijeli svijet treba da zna šta se radi. Za Tužilaštvo sam pripremio zahtjeve i pitanja, do kada će ovo razvlačiti i do kada će se sakrivati istina za moje dijete. Ništa nemaju direktno da mi kažu osim da još traže vremena za istragu - rekao je Muris Gadžun.

{$galerijaFotografija}

Na kraju je opet napomenuo kako ordinacija Bejtović još radi.

- Prvo smo čuli da nije radila, da je privremeno zatvorena, ali ona i dalje radi, nije zatvorena - kazao je.

Javnosti se obratila i Amila Gadžun, majka malene Džene.

- Godinu dana se protiv njih borimo, štite ubice i doktoricu Ninu koja još radi u kantonalnoj bolnici Zenica. Svaki dan se srećemo s njom. Tužilaštvo KS još ništa nije uradilo, nadam se da će nešto uraditi. Ministar je imao priliku da se sastanak s nama i nije htio. On je odlučio da nam odgovori preko Facebooka. Ministar da je radio svoj posao, naša Džena ne bi završila ovako - poručila je majka Džene Gadžun.

Muris Gadžun je poručio da će do 10 sati čekati ministra da izađe.

- Ako ne izađe, znači da nema obraza - poručio je Muris.

Malo prije održanog protesta, o slučaju Džene Gadžun oglasilo se Tužilaštvo KS.

- U predmetu u vezi s utvrđivanjem okolnosti smrti djevojčice Dž. G. u dosadašnjem toku postupka Tužilaštvo Kantona Sarajevo je sa MUP-om Kantona Sarajevo, kao nadležnom agencijom za provođenje zakona, provelo više radnji dokazivanja, među kojim su: uvidaj na licu mjesta u privatnoj klinici, po naredbi tužilaštva izvršena je obdukcija oštećene, na prijedlog tužilaštva sud je izdao više naredbi za izuzimanje dokaza te je pribavljena medicinska i druga relevantna dokumentacija od više privatnih i javnih medicinskih i drugih ustanova, pribavljeni su različiti materijalni dokazi, saslušano više svjedoka, provedena odredena vještačenja, dok se rezultati složenog vještačenja još očekuju. Ovisno o ishodu, donijet će se odluka o daljem postupanju, te eventualno provođenju drugih radnji, a sve u cilju donošenja tužilačke odluke - navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

Nakon što su održali protest ispred Vlade Kantona Sarajevo, porodica djevojčice Džene Gadžun došla je ispred Tužilaštva Kantona Sarajevo.

{$galerijaFotografija}

Otac malene Džene, Muris Gadžun poručio je da je spremio krivičnu prijavu protiv deset osoba.

- Iz Tužilaštva KS uvijek isti odgovor, ali nema odgovora kako je curica stradala. Svaki dan ćemo ovdje dolazit, ako treba i šator ću razapeti da tražim pravdu i istinu za svoje dijete - poručio je Muris Gadžun.

Opet je ponovio da doktoricu Ninu Jovanović često viđa, te da i dalje radi sa djecom u Kantonalnoj bolnici Zenica.

- Rad ove žene sa djecom predstavlja opasnost za tuđe živote. Ja kada odem u zeničku bolnicu imam traume. Bojim se da sretnem tu ženu jer se plašim šta ću uraditi. Ona danas ide na edukacije po inostranstvu i predstavlja se kao stručnjak. Radi kao da se ništa nije desilo - naglasio je Muris. 

Kratko se obratila i majka Džene, Amila Gadžun. 

- Ja ću poručiti ministru Harisu Vraniću da je odron od čovjeka i da nije ponizio mene i Murisa, već je ponizio sebe. On je na naše pismo odgovorio putem društvenih mreža. Kasno je da sa nešto poduzima. Mi nismo igračka da se igramo i da mu dolazimo na noge. Dobio je priliku da nam se obrati pred novinarima, ali nije htio - kazala je Amila Gadžun.

 

 

_DSC3377.JPG
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.