open-navfaktor-logo
search
Je li KS samo do Ilidže
Roditelji iz Tarčina pisali Šteti: Hvalite se milionima i novim vozilima, a našu djecu tjerate da pješače
Grupa roditelja đaka iz Tarčina ogorčena je trenutnom situacijom i radom GRAS-a jer učenici ne mogu da putuju na nastavu.
21.09.2021. u 10:07
get url
text

Oni su se putem otvorenog pisma obratili ministru saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanu Šteti i medijima u nadi da će se ovaj problem uskoro riješiti.

- U posljednje vrijeme na linijama u općini Hadžići ne voze autobusi. Uposlenici GRAS-a kažu da nema vozila. Vi kao poslodavac ste obavezni da im omogućite sredstva za rad, te se iskreno nadamo da ćete, kada se već hvalite milionima koje ulažete u javni gradski prijevoz, za potrebe GRAS-a kupiti i nekoliko autobusa. Uostalom, vjerujemo da bi Turska ili bilo koja druga zemlja ponovno donirala koje vozilo jer mi građani Tarčina smo zadovoljni i donacijama, samo da ne mislimo kako će nam dijete stići u školu i iz nje. Spominjete milione za nabavku novih trolejbusa, tramvaja, rekonstrukciju pruge, pa kada nas i naše unuke već zadužujete, gospodine Šteta, zadužite nas i za nabavku novih autobusa jer Kanton Sarajevo nije samo od Marijinog Dvora do Ilidže, kako ga Vi u svojim projektima predstavljate. Kanton Sarajevo je i Trnovo i Hadžići, a i Ilijaš - stoji u pismu roditelja učenika.

VEZANI TEKST - Grupa građana nakratko blokirala terminal na Ilidži

U pismo dalje navode da shvataju svoju grešku, ali i rat koji ministar pokušava da dobije preko leđa njihove djece.

- Našu djecu kažnjavate i tjerate da pješače jer smo izabrali načelnika koji nije bio kandidat "Trojke". Podsjećamo Vas da je osnovno ljudsko pravo, pravo na obrazovanje koje nam vi svojim neradom uskraćujete na način da ne želite firmi GRAS da nabavite autobuse koji bi prevozili našu djecu. Svoje ratove vodite tamo gdje treba da se vode politički ratovi, a našu djecu Vam ne damo. Niti Vama niti bilo kojoj drugoj stranci. Umjesto što nas na dnevnoj bazi pozdravljate na društvenim mrežama, preporučujemo Vam da se počnete baviti poslom za koji ste plaćeni. Vratite nam buseve na liniji Ilidža - Drozgometva, sve polaske na liniji Ilidža - Vukovići, Hadžići - Ljubovčići i Hadžići - Lokve, da se ne moraju izvirivati da li će doći ili ne. Vratite nam liniju Hadžići - Kasatići, Tarčin - Budmolići, Tarčin - Korča, Tarčin - Luke, Tarčin – Trzanj i Ilidža - Miševići. Ukoliko nam ne udovoljite i ne riješite probleme sa kojima se susrećemo u narednih 15 dana, bit ćemo prisiljeni da našu djecu (njih oko 300) zajedno sa našim porodicama dovedemo pred Vladu Kantona Sarajevo, gdje ćemo započeti štrajk glađu do normalizacije prijevoza. Pokušali smo blokadom terminala, ne ide, nadamo se da će ovo pismo pomoći u rješavanju problema – naglasili su u pismu roditelja učenika iz Tarčina.

Krajem jula GRAS je dobio pomoć Općine Hadžići, koja je svojim sredstvima popravila dva minibusa koji saobraćaju na linijama Hadžići - Ljubovčići - Pazarić te Hadžići - Lokve - Pazarić. Popravak vozila i nabavka novih dijelova koštala je blizu 7.000 KM.

- Pored popravka ova dva vozila, investirat ćemo još dodatnih 7.000 KM u minibuski saobraćaj kako bi se u funkciju stavila još tri minibusa. Time ćemo kompletirati minibuski saobraćaj u našoj općini i smanjiti broj propuštenih vožnji na minimum. Iako nije naša nadležnost, mi ovim pokazujemo da nam je stalo da građani imaju dobar javni prijevoz i nastavit ćemo sa ovakvom vrstom podrške - rekao je načelnik Hamdo Ejubović.

Informaciju o malom broju autobusa koji voze za Hadžiće potvrdio je i Senad Međedović, rukovodilac sektora za autobuski saobraćaj GRAS-a.

- Danas za Hadžiće i Tarčin ukupno voze četiri autobusa. Autobuski saobraćaj funkcioniše jako otežano jer je račun blokiran i nemamo mogućnost nabavke energenata i rezervnih dijelova. Zbog toga nam stoji i devet plinskih autobusa – kazao je Međedović koji se zahvalio na pomoći načelniku Ejuboviću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.