open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Roditelji kćerkici za prvi rođendan poklonili drvo: Posadili ga u svojoj ulici gdje će rasti zajedno
Djevojčica Nora svoj prvi rođendan proslavlja naredne sedmice, a njeni roditelji Anela i Vedran odlučili su da povodom ovog značajnog datuma svojoj kćerkici ostave nešto kao trajno dobro.
18.10.2021. u 18:58
get url
text

Zajedno sa ekipom Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Park posadili su crvenolisni javor koji će da raste u njihovoj ulici.

- Nora je i prva naša sugrađanka čije je stablo zasađeno kroz projekat "Tvoj Co2" koji realizira preduzeće Park, a koji je nedavno pokrenut u organizaciji UNDP-a. Za projekat su čuli Norini roditelji i javili se preduzeću Park sa željom da povodom prvog rođendan svoje kćerke sarajevskim zelenim površinama daruju jedno stablo koje će u njihovoj ulici rasti zajedno sa Norom. Njihova jedina želja je bila da stablo bude zasađeno u blizini njihove zgrade, u ulici Hamdije Čemerlića, kako bi i oni mogli zalijevati sadnicu kada je potrebno, kako bi njihova Nora mogla svaki dan gledati svoje stablo kako raste i kako bi ga mogla čuvati, paziti i brinuti o njemu. Željeli su mladi roditelji Anela i Vedran i da stablo bude lijepo, crvenih listova, drugačije od većine u njihovom naselju, kao i da bude dovoljno jako da se odupre prvim zimskim danima koje će, nakon rasadnika, rasti na javnoj površini – kažu iz Parka.

Kako navode iz Parka, izabrano je najljepše mjesto, uz pješačku stazu u naselju, sa kojeg će crvenolisni javor osim proizvodnje kisika, već za godinu-dvije svojom velikom krošnjom praviti hlad i omogućiti prostor za predah svim komšijama u vrelim ljetnim danima.

- Poranili su jutros roditelji, a poranila je i jednogodišnja Nora. Ni niske oktobarske temperature, u sedam sati, nisu bile prepreka ovim divnim roditeljima da dan počnu na najljepši mogući način. Slavljenica Nora ushićeno je propratila sve radove, a načinjene su i fotografije koje će svjedočiti u budućnosti da je Nora povodom prvog rođendana poklonila svom gradu, svojim komšijama najljepši dar, novo stablo koje simbolizira život. Naše još preostaje da čuvamo Norino stablo, kako bismo omogućili da se želja i namjera roditelja i ispuni, a to je da Nora i njen poklon gradu rastu zajedno – zaključuju iz Parka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.