open-navfaktor-logo
search
Nakon presude
Roditelji mladića poginulih na kopu Dubrave: Skinuta je ljaga s naše djece, oni su pozvani u smrt
Porodice četiri mladića koji su poginuli na Površinskom kopu Dubrave, Rudnika uglja Kreka, zadovoljni su osuđujućom presudom za šest optuženih rukovodilaca. Oni su nepravosnažnom presudom Općinskog suda Živinice danas osuđeni na ukupno 15 godina zatvora.
14.11.2023. u 15:56
get url
text
Mirsad Herić, Izeta Šehić i Ramo Alibašić
Mirsad Herić, Izeta Šehić i Ramo Alibašić

VEZANI TEKST - Rukovodiocima Kreke i kopa Dubrave ukupno 15 godina zatvora zbog pogibije četiri mladića 2015.

- Ovo je truna pravde koja je zadovoljena. Vidimo u kakvom sistemu živimo i ja sam zato ne zadovoljan, nego u jednu ruku i prezadovoljan. Važno je da su oni osuđeni i da skinuta ljaga s naše djece, koji su cijelo vrijeme prozivali da su kradljivci uglja. Oni su tamo išli i kupovali ugalj koji su za njih pripremali ovi rukovodici, pa su portiri naplaćivali od djece, a onda su rukovodioci uzimali pare. Znaju i ptice na grani šta se dešavalo na PK Dubrave - kaže Mirsad Herić, otac poginulog Edina Herića koji je imao samo 18 godina.

Podsjećamo, tragedija se dogodila 21. februara 2015. godine, nakon obrušavanja kosine na kopu, a nastradala su četiri muškarca koji nisu zaposlenici u rudniku, ali su organizirano došli da natovare ugalj da bi ga kasnije prodavali. Poginuli su Adel Šehić (26), Alem Dedić (22), Reuf Alibašić (28) i Edin Herić (18).

- Presuda je koliko-toliko zadovoljavajuća. Meni niko sina ne može vratiti. Bitno je da su osuđeni, jer da nisu oni bi to nastavili da rade - kaže Ramo Alibašić, otac poginulog Reufa.

Suad Zonić iz Tuzle, izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku Kreka, osuđen je na tri i po godine zatvora, a Sakib Muhtarević, rukovodilac PK Dubrave, Sakib Halilčević, tehnički rukovodilac PK Dubrave i Asim Brčaninović, rukovodilac službe za zaštitu na radu PK Dubrave, osuđeni su na dvije i po godine zatvora. Nedim Šljivić, tehnički rukovodilac za BTK (bager, traka, klasirnica) PK Dubrave, svi iz Živinica, i Mirad Delić iz Tuzle, tehnički rukovodilac BTO (bager, traka, odlagač) PK Dubrave osuđeni su na po dvije godine zatvora.

- Zadovoljna sam da su krivi i da su osuđeni pa koliko-toliko. Sve su govorili da su naša djeca kradljivci, a oni su njima taj ugalj prodavali. Pozvali su ih u smrt, da ih ubiju. Sada se dokazalo da djeca nisu kriva - kaže Izeta Šehić, majka poginulog Adela Šehića.

Sahba Herić, majka poginulog Edina Herića, kaže da su djeca djeca živa zatrpana, imali su gorku smrt i ta smrt još uvijek boli njihove roditelje.

Izricanje presude u Općinskom sudu Živinice danas je pratio i Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića. On kaže da je došao da da podršku porodicama, da znaju da nisu sami.

- Satisfakcija za mene i grupu "Pravda za Davida" je to što smo bar malo olakšali bol četiri porodice. To je samo topao zagrljaj i topla riječ. Niko djecu ne može vratiti, ali bar vidimo da se neke stvari pokreću. Danas je bilo bar "p", od pravde. Selektivna pravda ne postoji, tražimo svi iskponsku i istinsku pravdu za svu djecu i građane Bosne i Hercegovine. Ne smijemo odustati od brobe radi druge djece i građana. Bit će nam bolje kad postanemo bolji ljudi, a vidimo da ima resursa za to. Trebamo biti bar malo zadovoljni, vraća se bar malo povjerenje - rekao je Davor Dragičević.

{$galerijaFotografija}

davor-dragicevic.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.