open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Roditelji O. Š. Grbavica I: Neko mora odgovarati za zapošljavanje nastavnika osuđenog za pedofiliju; zaprijetili bojkotom nastave
Vijeće roditelja Osnovne škole Grbavica I u Sarajevu okončalo je sastanak sa Upravom ove škole koji je održan jer je Samir Alihodžić, osuđeni nastavnik zbog pedofilije, vraćen na rad u osnovnu školu.
19.12.2022. u 18:55
get url
text

I uoči sastanka je rečeno da će roditelji insistirati na otkazu, a u međuvremenu je potvrđeno da je nastavnik dao otkaz.

VEZANI TEKST - Nastavnik osuđivan zbog pedofilije pod pritiskom javnosti dao otkaz

- Mi smo izašli sa tim zahtjevom, a u međuvremenu je došla obavijest da je nastavnik dao otkaz i da je elektronskim putem poslao tu obavijest. To za nas u ovom trenutku nije relevantno dok iz škole ne dobijemo rješenje o otkazu. Mi smo dali rok i prije te informacije, rok je 24 sata ili ćemo stupiti u bojkot nastave. Očekujemo da u toku sutrašnjeg dana od škole dobijemo rješenje da mu je uručen otkaz i onda ćemo biti zadovoljn - kazao je Dalibor Tanić, predsjednik Vijeća roditelja.

Iz Uprave O. Š. Grbavica I neće davati izjavu nakon sastanka, već će uputiti saopćenje, što je medije obavijestio Tanić.

- Aposolutno ćemo insistirati da se uvede u rješenje i zašto je dobio otkaz, da se ne može desiti da ni u Srednjobosanskom, ni u Hercegovačko-neretvanskom ni bilo gdje da ne može da dobije posao da radi kao nastavnik ili bilo gdje gdje ima doticaj sa djecom. To su zaključci - istakao je Tanić.

Kazao je da je cijeli dan u školi i inspekcija, i radna i prosvjetna, te da je "prilično duboko zašla u sve ovo".

- Prosto je nejasno zašto se sve ovo izdešavalo kada smo imali čistu sitauciju, samo je trebalo da se ispoštuje procedura. Ko je to rješeavao, to će inspekcija utvrditi. Neko mora odgovarati za ovo. Žao mi je što se sve ovo dešava ispred ove škole. Imali smo savršen odnos, komunikaciju, ali ova stvar je narušila naše povjerenje prema školi jer se pokušavalo "riješiti" ovo pitanje, a moglo je proći jednostavno, samo da se ispoštuje zakonska procedura, pogotovo kada je ovakva priroda krivičnog djela, nikako se nije mogao vratiti na posao - naglasio je Tanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.