open-navfaktor-logo
search
Nakon podizanja optužnice
Roditelji preminule Džene Gadžun i njihovi advokati obratili se javnosti
Povodom vijesti da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo optužnicu protiv troje ljekara zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, zajedničko saopćenje za javnost dali su Muris i Amila Dažun, roditelji malene Džene, i advokati porodice Gadžun, Sabina Kadrić i Irma Muhović.
08.06.2023. u 22:57
get url
text

VEZANI TEKST - Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti Džene Gadžun

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Advokati porodice Gadžun ovim putem obavještavaju javnost da je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo optužnicu u slučaju smrti Džene Gadžun protiv ljekara Suada Rozajca, koji se tereti za nesavjesno liječenje, a protiv Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog zloupotrebe položaja. Optužnica je proslijeđena sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

S obzirom na navedeno, Ljekarska komora Kantona Sarajevo donijela je odluku o prekidu disciplinskog postupka protiv ljekara Suada Rožajca i Jasmine Halimić do okončanja krivičnog postupka.

Iako optužnicom nisu obuhvaćene sve osobe koje su involvirane u događaj od 08.11.2021. godine, to ne znači da su amnestirane od odgovornosti u drugim postupcima, te će advokati i porodica Gadžun iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva u pravcu utvrđivanja i njihove odgovornosti pred nadležnim organima.

Advokati i porodica Gadžun koriste priliku da upute molbu javnosti da objektivno izvještavaju o ovom predmetu. Navedeno se posebno odnosi na suzdržavanje od bilo kakvog govora mržnje i prijetnji prema optuženim u ovom predmetu. Također porodica ima potrebu da ukaže na važnost da mediji izvještavaju i o predmetima u kojima postoje osnovi sumnje da su počinjena ista ili slična krivična djela, i to od onih kojima su živote povjerili. Posljednje se, prije svega, odnosi na malodobnu M. Dž. iz Tuzle, novorođenče iz Foče, u slučaju porodice Selimović iz Tuzle, Azru Bećirpašić iz Bihaća.

Koristimo priliku da se zahvalimo Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, glavnoj kantonalnoj tužiteljici Sabini Sarajlija, zamjenici glavne tužiteljice Melihi Dugalija, postupajućim tužiteljicama, kao i MUP-a Kantona Sarajevo na profesionalnom radu u ovom predmetu. Iako je porodica Gadžun u nekoliko navrata tokom prošle godine imala potrebu da protestima ukaže na svoju bol zbog gubitka dvoipolgodišnjeg djeteta, ipak, vrlo brzo su se (u granicama koji nisu ometali provođenje istrage) uvjerili u profesionalan rad tužilaštva u ovom predmetu.

Nažalost, ni advokati, a ni porodica Gadžun u prethodnom periodu, i pored velike želje, nisu mogli da sa svojim najbližim kao i sa javnosti podijele informacije (o radu advokata, rezultatima, o toku istrage, planovima i namjerama u radu na predmetu), a sve u cilju pravilnog i potpunog utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koje se odnose na ovaj predmet.

Opreza radi ističemo da su, i pored Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, podnesene krivične prijave kod Tužilaštva BiH i Kantonalnog Tužilaštva Zeničko-dobojskog Kantona. Ne smijemo dopustiti da odluke suda u ovakvim predmetima, a koji se tiču zdravlja ljudi ostanu samo u sudskoj praksi, odnosno da budu predmet kratkoročnog izvještavanja od medija.

Apelujemo na sve institucije iz oblasti zdravstva (Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Ljekarske komore, nadležne inspekcije, kao i ljekare) da preuzmu obaveze i odgovornosti, u okviru svoje nadležnosti, u pravcu zaštite života i zdravlja građana kako se ne bi desila nova Džena Gadžun.

Za kraj, molimo medije da ne koriste predmet Džene Gadžun za medijski obračun sa političkim strankama čiji su optuženi eventualno članovi - naveli su u saopćenju advokati Sabina Kadrić i Irma Muhović i roditelji Muris i Amila Gadžun.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.